Răspuns :
1. din relatia de directa proportionalitate obtinem : a/2 = b/3 = c/5
din a/2=b/3 => a=2b/3
din b/3=c/5 => c=5b/3
in a+b+c=20 inlocuim cu rezultatele de mai sus si => 2b/3+b+5b/3=20 . aducem la acelasi numitor => 10b/3=20 => 10b = 60 => b=6
a= 2b/3 =>a = 4
c= 5b/3 => c=10
2. din relatia de i.p. => 2x=3y=6z
din 2x=3y => x=3y/2
din 3y=6z => z= 3y/6 => z= y/2
in relatia x-y+z=15 inlocuim cu relatiile de mai sus => 3y/2-y+y/2 = 15. aducem la acelasi numitor => 2y/2=15 => y=15
x= 3y/2=> x=45/2
z=y/2 => z=15/2
3. din relatia de d.p. => a/6=b/4=c/3
din a/6=b/4 => b=4a/6 => b=2a/3
din a/6=c/3 => c= 3a/6 => c=a/2
in relatia 2a=mb=nc inlocuim => 2a=m* 2a/3 = n*a/2
din 2a=m*2a/3 => m=3
din 2a= n* a/2 => n=4
4. din relatia de i.p. => 0,5a = 0,(3)b= 0,1(6) c
rescriem fractiile drept fractii ordinare: 0,5 = 1/2; 0,(3)= 3/9 = 1/3, iar 0,1(6) = (16-1)/90 = 15/90=1/6
prin urmare: a/2= b/3=c/6
din a/2=c/6 => c= 3a
inlocuim in a+2c=70 => a+6a=70 => 7a=70 => a=10
c=3a=> c=30
din a/2=b/3 obtinem b=3a/2 => b=3*10/2 => b=15
5. din relatia de d.p. => x/9=y/4=z/6
din x/9=y/4 => y= 4x/9
din x/9=z/6 => z=6x/9 => z=2x/3
inlocuim in (x+3y)/ (2x+z) = (x+ 3* 4x/9) / (2x+ 2x/3) = (x+4x/3)/(2x+ 2x/3) aducem la acelasi numitor => (7x/3)/(8x/3) =7/8
din a/2=b/3 => a=2b/3
din b/3=c/5 => c=5b/3
in a+b+c=20 inlocuim cu rezultatele de mai sus si => 2b/3+b+5b/3=20 . aducem la acelasi numitor => 10b/3=20 => 10b = 60 => b=6
a= 2b/3 =>a = 4
c= 5b/3 => c=10
2. din relatia de i.p. => 2x=3y=6z
din 2x=3y => x=3y/2
din 3y=6z => z= 3y/6 => z= y/2
in relatia x-y+z=15 inlocuim cu relatiile de mai sus => 3y/2-y+y/2 = 15. aducem la acelasi numitor => 2y/2=15 => y=15
x= 3y/2=> x=45/2
z=y/2 => z=15/2
3. din relatia de d.p. => a/6=b/4=c/3
din a/6=b/4 => b=4a/6 => b=2a/3
din a/6=c/3 => c= 3a/6 => c=a/2
in relatia 2a=mb=nc inlocuim => 2a=m* 2a/3 = n*a/2
din 2a=m*2a/3 => m=3
din 2a= n* a/2 => n=4
4. din relatia de i.p. => 0,5a = 0,(3)b= 0,1(6) c
rescriem fractiile drept fractii ordinare: 0,5 = 1/2; 0,(3)= 3/9 = 1/3, iar 0,1(6) = (16-1)/90 = 15/90=1/6
prin urmare: a/2= b/3=c/6
din a/2=c/6 => c= 3a
inlocuim in a+2c=70 => a+6a=70 => 7a=70 => a=10
c=3a=> c=30
din a/2=b/3 obtinem b=3a/2 => b=3*10/2 => b=15
5. din relatia de d.p. => x/9=y/4=z/6
din x/9=y/4 => y= 4x/9
din x/9=z/6 => z=6x/9 => z=2x/3
inlocuim in (x+3y)/ (2x+z) = (x+ 3* 4x/9) / (2x+ 2x/3) = (x+4x/3)/(2x+ 2x/3) aducem la acelasi numitor => (7x/3)/(8x/3) =7/8
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!