Răspuns :
2) [tex]x + \frac{1}{x} = 3[/tex]
Ridicam la patrat aceasta egalitate:
[tex](x+\frac{1}{x})^2=3^2\ \textless \ =\ \textgreater \ x^2+2*x*\frac{1}{x}+(\frac{1}{x})^2=9 \ \textless \ =\ \textgreater \ \\ \ \textless \ =\ \textgreater \ x^2+2+\frac{1}{x^2}=9\ \textless \ =\ \textgreater \ x^2+\frac{1}{x^2}=9-2\ \textless \ =\ \textgreater \ x^2+\frac{1}{x^2}=7[/tex]
3) Aducem fiecare termen al sumei la o forma mai simpla:
[tex]\sqrt{5}-3\ \textless \ 0 \ \textless \ =\ \textgreater \ \sqrt{5}\ \textless \ 3\ \textless \ =\ \textgreater \ \sqrt{5}\ \textless \ \sqrt{9}(Adevarata) =\ \textgreater \ \\ =\ \textgreater \ |\sqrt{5}-3|=3-\sqrt{5}[/tex]
Rationalizam numitorul:
[tex]\frac{4}{3-\sqrt{5}}=\frac{4(3+\sqrt{5})}{(3-\sqrt{5})(3+\sqrt{5})} = \frac{4(3+\sqrt{5})}{4}=3+\sqrt{5}[/tex]
Atunci:
[tex]a = 3-\sqrt{5}+3+\sqrt{5}=\ \textgreater \ a=6\in \mathbb{N}[/tex]
Succes
Ridicam la patrat aceasta egalitate:
[tex](x+\frac{1}{x})^2=3^2\ \textless \ =\ \textgreater \ x^2+2*x*\frac{1}{x}+(\frac{1}{x})^2=9 \ \textless \ =\ \textgreater \ \\ \ \textless \ =\ \textgreater \ x^2+2+\frac{1}{x^2}=9\ \textless \ =\ \textgreater \ x^2+\frac{1}{x^2}=9-2\ \textless \ =\ \textgreater \ x^2+\frac{1}{x^2}=7[/tex]
3) Aducem fiecare termen al sumei la o forma mai simpla:
[tex]\sqrt{5}-3\ \textless \ 0 \ \textless \ =\ \textgreater \ \sqrt{5}\ \textless \ 3\ \textless \ =\ \textgreater \ \sqrt{5}\ \textless \ \sqrt{9}(Adevarata) =\ \textgreater \ \\ =\ \textgreater \ |\sqrt{5}-3|=3-\sqrt{5}[/tex]
Rationalizam numitorul:
[tex]\frac{4}{3-\sqrt{5}}=\frac{4(3+\sqrt{5})}{(3-\sqrt{5})(3+\sqrt{5})} = \frac{4(3+\sqrt{5})}{4}=3+\sqrt{5}[/tex]
Atunci:
[tex]a = 3-\sqrt{5}+3+\sqrt{5}=\ \textgreater \ a=6\in \mathbb{N}[/tex]
Succes
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!