Răspuns :
Fie trapezul ABCD cu AB=CD si ADIIBC, Fie MN linia mijlocie cu MN=9mm.
Aria trapezului este S=54cm². Ducem inaltmea trapezului DP, cu DP⊥BC.
Stim ca
MN=(AD+BC)/2
Iar:
S=DP×(AD+BC)/2=DP×MN ⇒DP=S/MN=54/9=6cm
In ΔBDC, dreptunghiic in D (conform ipotezei) DP este inaltime
Atunci, confotm teoremei inaltimii:
DP²=BP×PC
Pe de alta parte, trapezul fiind isoscel, PC=(BC-AD)/2
Iar
BC=BP+PC Deci BC=BP+(BC-AD)/2 sau BP=BC-(BC-AD)/2=(BC+AD)/2
Deci BP=(BC+AD)/2. Dar:
MN=(BC+AD)/2
Atunci BP=MN
Iar PC=BC-BP=BC-MN
Inlocuim:
DP²=BP×PC=MN×(BC-MN)
DP²=MN×BC-MN²
BC=(DP²+MN²)/mn
BC=(6²+9²)/9=(36+81)/9=117/9=13cm
Din MN=(AD+BC)/2 obtinem:
2MN=AD+BC sau AD=2MN-BC
AD=2×9-13=18-13=5
AD=5cm
BC=13cm
Aria trapezului este S=54cm². Ducem inaltmea trapezului DP, cu DP⊥BC.
Stim ca
MN=(AD+BC)/2
Iar:
S=DP×(AD+BC)/2=DP×MN ⇒DP=S/MN=54/9=6cm
In ΔBDC, dreptunghiic in D (conform ipotezei) DP este inaltime
Atunci, confotm teoremei inaltimii:
DP²=BP×PC
Pe de alta parte, trapezul fiind isoscel, PC=(BC-AD)/2
Iar
BC=BP+PC Deci BC=BP+(BC-AD)/2 sau BP=BC-(BC-AD)/2=(BC+AD)/2
Deci BP=(BC+AD)/2. Dar:
MN=(BC+AD)/2
Atunci BP=MN
Iar PC=BC-BP=BC-MN
Inlocuim:
DP²=BP×PC=MN×(BC-MN)
DP²=MN×BC-MN²
BC=(DP²+MN²)/mn
BC=(6²+9²)/9=(36+81)/9=117/9=13cm
Din MN=(AD+BC)/2 obtinem:
2MN=AD+BC sau AD=2MN-BC
AD=2×9-13=18-13=5
AD=5cm
BC=13cm
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!