👤

O compunere cu titlul,, O întâmplare neașteptată

Răspuns :

Salut!

O întâmplare neașteptată

De câte ori trec prin pitorescul orășel Gura Humorului, adâncit într-o vale printre vârfurile muntoase, e imposibil să nu poposesc în parcul de distracție, amplasat nu departe de râul Moldova. Aerul dătător de sănătate îmi amintește de o întâmplare petrecută în urmă cu câțiva ani, când fusesem în cantonament cu partenerii de joc din echipa de baschet.

Zi plăcută de final de iunie pe terenul mare din parc. Meciul începuse. Câteva admiratoare se adunaseră pe margine să ne privească săltând după minge, jonglând cu adversarii și încercând să nimerim coșul. Încordarea creștea pe măsură ce se apropia pauza.

În fața unui restaurant din imediata apropiere, se așezaseră două tinere, însoțite de un dog german, pe care îl legaseră cu lesa de piciorul mesei. Dulăul, imens cât un urs, privea fascinat jocul, rotindu-și capul după zborul mingii pe teren. Domnișoarele se auzeau discutând aprins când antrenorul fluieră strident, anunțând finalul primei reprize. Remus, bunul meu amic, săltă mingea deasupra capului, o izbi înciudat de asfalt, într-un gest de răzbunare că nu nimerise deloc coșul de baschet. Neascultătoare, aceasta ricoșă în panou, aventurându-se apoi peste gard, pe alee. Câinele parcă atât așteptase: se ridică gâfâind în picioare, trăgând de lesă și horcăind. Masa fu smulsă cu tot cu sucuri și farfurii de sub nasul tinerelor speriate, iar monstrul eliberat prinse în fălcile lui de crocodil mingea noastră, plescăind-o între colți ca pe o bășică inutilă și fără vlagă.

Meciul se încheiase. Ne așezarăm la umbra unui tei să ne răcorim și ne pregătirăm de intrarea în piscină, conform programului.

În drumurile voastre prin Bucovina, să vă opriți și în acest parc, nu vă veți plictisi. Loc ușor ferit, aparent enigmatic, prietenos cu bunicii și nepoții, părinții și copiii, fiecare având câte ceva de luat: un crâmpei de amintire de pe încântătoarele plaiuri bucovinene.

______

Structura compunerii narative

1. Introducerea:

- este prima parte a compunerii, în care sunt prezentate reperele de spațiu și de timp, precum și personajele participante la întâmplare - 3-4 rânduri

2. Cuprinsul:

- prezentarea întâmplării propriu-zise în ordinea logică a desfășurării evenimentelor

- a nu se insista mult pe descrierea cadrului acțiunii

- a se respecta momentele acțiunii (intriga, desfășurarea acțiunii, momentul culminant, deznodământul)

- păstrează persoana la care se face povestirea (persoana I sau persoana a III-a)

3. Încheierea:

- finalul compunerii reprezintă rezolvarea conflictului, decizia luată sau impresia generală pe care ne-a lăsat-o întâmplarea.