👤

[tex] \sqrt{2x-3}+6= 5\sqrt[4]{2x-3} [/tex]

Răspuns :

Notam [tex] \sqrt[4]{2x-3}=y. cu. y. pozitiv ,deci \sqrt{2x-3}= y^{2}, [/tex] conditia de existenta a radicalului : 2x-3≥0 adica x ≥ 3/2. Se obtine ecuatia:

[tex] y^{2}-5y+6=0 [/tex], Δ=[tex] 5^{2}-4*6=1 . deci. radacinile : y_{1}= \frac{5-1}{2}=2 .si. y_{2} = 3, [/tex], ambele pozitive. Vom avea: [tex] \sqrt[4]{2x-3}=2 [/tex], ridicam ambii memrii la puterea a 4-a, rezulta 2x-3=16 deci [tex] x_{1}= \frac{19}{2}, [/tex], analog , [tex] \sqrt[4]{2x-3}=3, rezulta:2x-3=81, 2x=84, x_{2}= 42 [/tex]. Ambele . corespund la x ≥ [tex] \frac{3}{2} [/tex]