Răspuns :
[(x+5/x-5)²+1+2x+10/(x-5)]*(x-5)/(4x+2)=
[(x+5)²+(x-5)²+2x(x-5)²+10(x-5)]/(x-5)²=
[(25+10x+x²+25-10x+x²+2(x²-10x+25)x+10(x-5))*(x-5)]/[2(2x+1)(x-5)²]=
[(25+10x+x²+25-10x+x²+2x³-20x²+50x+10(x-5))*(x-5)]/[2(2x+1)(x-5)²]=
[(10x-50+2x³+x²+x²-20x²+50x+10x-10x+25+25))*(x-5)]/[2(2x+1)(x-5)²]=
[(2x³-18x²+60x+(25+25-50))*(x-5)]/[2(2x+1)(x-5)²]=
[(2x(x²-9x+30))*(x-5)]/[2(2x+1)(x-5)²]=
[x(x²-9x+30)(x-5)]/[(x-5)²(2x+1)]=
[x(x²-9x+30)(x-5)⁻¹]/(2x+1)=
(x³-9x²+30x)/[(x-5)(2x+1)] - Forma cea mai simpla a expresiei
Pentru a afla "x" egalam cu zero
(x³-9x²+30x)/[(x-5)(2x+1)]=0
x(x²-9x+30)=0
x=0
x²-9x+30=0
x²-9x=-30
x-9x+81/4=-39/4
(x-9/2)²=-39/4
(x-9/2)²≥0 si -39/4>0
x=0
[(x+5)²+(x-5)²+2x(x-5)²+10(x-5)]/(x-5)²=
[(25+10x+x²+25-10x+x²+2(x²-10x+25)x+10(x-5))*(x-5)]/[2(2x+1)(x-5)²]=
[(25+10x+x²+25-10x+x²+2x³-20x²+50x+10(x-5))*(x-5)]/[2(2x+1)(x-5)²]=
[(10x-50+2x³+x²+x²-20x²+50x+10x-10x+25+25))*(x-5)]/[2(2x+1)(x-5)²]=
[(2x³-18x²+60x+(25+25-50))*(x-5)]/[2(2x+1)(x-5)²]=
[(2x(x²-9x+30))*(x-5)]/[2(2x+1)(x-5)²]=
[x(x²-9x+30)(x-5)]/[(x-5)²(2x+1)]=
[x(x²-9x+30)(x-5)⁻¹]/(2x+1)=
(x³-9x²+30x)/[(x-5)(2x+1)] - Forma cea mai simpla a expresiei
Pentru a afla "x" egalam cu zero
(x³-9x²+30x)/[(x-5)(2x+1)]=0
x(x²-9x+30)=0
x=0
x²-9x+30=0
x²-9x=-30
x-9x+81/4=-39/4
(x-9/2)²=-39/4
(x-9/2)²≥0 si -39/4>0
x=0
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!