Răspuns :
Zn R1 de puritate 99, 99% foloseşte la: fabricarea tablelor benzilor barelor, sârmelor etc. cu destinaţii speciale; elemente galvanice, anozi pentru electroliză, aliaje cu bază de zinc pentru electroliză, aliaje cu bază de zinc pentru turnare sub presiune, şi oxid de zinc cu destinaţie specială.
Zincul R2 de puritate 98, 6% este folosit pentru: zincări la cald, fabricatrea ZnO calitatea I, fabricarea aliajelor.
Zn D1 de puritate 98, 5% este folosit pentru diferite produse laminate obişnuite, pentru aliaje Cu-Zn obişnuite, pentru fabricarea Zn praf şi pentru zincări la cald.
Zincul D2 de puritate 97, 5% este folosit pentru aliaje Cu-Zn cu Pb, pentru fabricarea ZnO calitatea a II-a şi a III-a, precum şi în metalurgie la dezargintarea plumbului.
Oxidăndu-se cu uşurinţă în aer, în prezenţa Co2 şi a umidităţii, stratul subţire de oxid format este aderent şi compact, împiedicând corodarea în continuare a metalului. Pe baza acestei proprietăţi Zn este utilizat pe scară largă la acoperirea tablei, ţevilor şi a sârmelor din oţel prin procedeul cunoscut sub numele de zincare. Tot o acoperire de protecţie se realizează şi prin metalizare, metodă cu ajutorul căreia Zn topit este pulverizat pe suprafaţa materialelor metalice.
O importantă cantitate de Zn este folosită în metalurgie, la extragerea Pb, Au si Ag, precum şi la elaborarea unor aliaje, în special alama. Dintre aliajele cu baza de Zn se menţionează aliajele: Zn-Al (cu 4% Al) sau Zn-Al-Cu (cu 4% Al şi 1-2, 76% Cu) utilizate la obţinerea pieselor turnate sub presiune (capace de ceasornice, aparate de ras, piese pentru maşini de scris etc.) asigurând o mare stabilitate dimensională.
Cantităţi însemnate de Zn sunt folosite la fabricarea ZnO, cel mai uzual pigment anorganic alb. În afară de industria coloranţilor ZnO este utilizat în industria cauciucului, în industria ceramica, în medicină etc.
De menţionat că sărurile de Zn introduse în organism pe cale internă sunt toxice, iar asupra pielii au o acţiune astringentă şi iritantă; aerosoli de ZnO pot provoca aşa numita febră de Zn.
Si se mai foloseste in produse de uz cosmetic: crema antirid, crema pentru cosuri, faimosul Zineryt, chiar in rujuri.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Chimie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!