Răspuns :
z + 1 / z = 2cosx numitor z
z² - 2z·cosx + 1 = 0 ; Δ = 4cos²x - 4 = 4 · ( cos²x - 1) =
= 4 · ( cos²x - cos²x - sin²x) = 4 · ( -sin²x)
= 4 · i² · sin²x
1 = cos²x +sin²x si - 1 = i²
√Δ = 2i· sinx
z₁ = ( 2cosx - 2isinx ) / 2 = cosx - i sinx
z₂ = ( 2cosx + 2i ·sinx ) / 2 = cosx + i ·sinx
(z₁ ) ( la n ) = [ cos( -x) + i· sin( -x) ] ( la puterea n) =
= cos( -nx ) + i ·sin( - nx)
1 / z₁ ( la puterea n) = [ cos 0 + i · sin0 ] / [ cos( -nx) + i·sin( - nx) ]
= cos [ 0 - ( -nx) ] + i ·sin[ 0 - ( - nx) ] =
= cosnx + i ·sin nx
z₁ ( la puterea n ) + 1 / z₁ ( la puterea n) =
= cos nx - i · sin nx + cosnx + i · sin nx
= 2 · cos nx
z₂ ( la puterea n ) = cos nx + i sin nx
z₂ ( la puterea n ) / 1 / ( z₂ ) ( la puterea n) =
= cos nx + i sinnx + cos ( - nx) + i sin ( -nx)
= cos nx + i sin nx + cos nx - i sin nx
= 2 cos nx
z² - 2z·cosx + 1 = 0 ; Δ = 4cos²x - 4 = 4 · ( cos²x - 1) =
= 4 · ( cos²x - cos²x - sin²x) = 4 · ( -sin²x)
= 4 · i² · sin²x
1 = cos²x +sin²x si - 1 = i²
√Δ = 2i· sinx
z₁ = ( 2cosx - 2isinx ) / 2 = cosx - i sinx
z₂ = ( 2cosx + 2i ·sinx ) / 2 = cosx + i ·sinx
(z₁ ) ( la n ) = [ cos( -x) + i· sin( -x) ] ( la puterea n) =
= cos( -nx ) + i ·sin( - nx)
1 / z₁ ( la puterea n) = [ cos 0 + i · sin0 ] / [ cos( -nx) + i·sin( - nx) ]
= cos [ 0 - ( -nx) ] + i ·sin[ 0 - ( - nx) ] =
= cosnx + i ·sin nx
z₁ ( la puterea n ) + 1 / z₁ ( la puterea n) =
= cos nx - i · sin nx + cosnx + i · sin nx
= 2 · cos nx
z₂ ( la puterea n ) = cos nx + i sin nx
z₂ ( la puterea n ) / 1 / ( z₂ ) ( la puterea n) =
= cos nx + i sinnx + cos ( - nx) + i sin ( -nx)
= cos nx + i sin nx + cos nx - i sin nx
= 2 cos nx
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!