👤

vă rog,calculati.

[tex] \frac{ 3^{-5} * 3^{11} }{ 9^{2} } [/tex]


Răspuns :

Produsul a doua puteri care au aceeas baza se face copiind baza si se aduna exponentii, deci la numitor vom avea 3 la puterea 11-5=6, la numitor avem 9 la a doua, care se poate scrie  (3 la a doua) totul al a doua, adica 3 la a patra. Impartirea a doua puteri cu aceas baza: copiem baza si scadem expenentii, deci vom avea 3 la puterea 6-4=2, deci rezultat final 9.  
3⁻ ⁵· 3¹¹ : (3²)²  = 3 ⁻⁵ ⁺ ¹¹ : 3⁴ = 3⁶ :3⁴ = 3⁶ ⁻⁴ = 3²