Răspuns :
[tex] 49^{x+2} = 7^{x^2+5} [/tex] ⇒ [tex] (2^{2})^(x+2)= 7^{ x^{2}+5 } [/tex].
Deci: [tex] 7^{2(x+2)}= 7^{ x^{2} +5} [/tex], bazele sunt egale, deci egalam exponenti: x^2+5=2x+4 ⇒ x^2-2x+1=0 sau (x-1)^2=0 deci singura solutie x=1.
Deci: [tex] 7^{2(x+2)}= 7^{ x^{2} +5} [/tex], bazele sunt egale, deci egalam exponenti: x^2+5=2x+4 ⇒ x^2-2x+1=0 sau (x-1)^2=0 deci singura solutie x=1.
49 la puterea x+2=7 la puterea x²+5
pe 49=7² si avem aceeasi baza
7² totul la puterea x+2=7 la puterea x²+5
avand acceasi baza putem elimina bazele si lucram cu exponentii
2(x+2)=x²+5⇒
2x+4=x²+5⇒
-x²+2x+4-5=0⇒
-x²+2x-1=0
si am ajuns la o ecuatie de gradul 2
se calculeaza cu ajutorul deltei
a=-1
b=2
c=-1
d=b²-4ac⇒d=2²-4(-1)1⇒d=4+4⇒8
√d=√8⇒d=2√2⇒
x1x2=-b+-√d/2a⇒
x1=-2+2√2/-2=-2+√2
x2=-2-2√2/-2=-2-√2
pe 49=7² si avem aceeasi baza
7² totul la puterea x+2=7 la puterea x²+5
avand acceasi baza putem elimina bazele si lucram cu exponentii
2(x+2)=x²+5⇒
2x+4=x²+5⇒
-x²+2x+4-5=0⇒
-x²+2x-1=0
si am ajuns la o ecuatie de gradul 2
se calculeaza cu ajutorul deltei
a=-1
b=2
c=-1
d=b²-4ac⇒d=2²-4(-1)1⇒d=4+4⇒8
√d=√8⇒d=2√2⇒
x1x2=-b+-√d/2a⇒
x1=-2+2√2/-2=-2+√2
x2=-2-2√2/-2=-2-√2
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!