👤

Rezumat 'Vizita...' de Ion Luca Caragiale 10-15 randuri relatat la persoana a 3-a fara detalii !!!! VA ROG DIN SUFLET AJUTATI-MA SI NU DE PE
INTERNET!!!!!!!!!!! DAU COROANA!!!


Răspuns :

Salut!

Rezumatul schiței „Vizită”, de Ion Luca Caragiale

______

Răspuns:

Vizită, de I.L. Caragiale (rezumat de 10-15 rânduri, relatat la persoana a III-a)

Cu ocazia zilei onomastice a lui Ionel, fiul doamnei Maria Popescu, naratorul le face o vizită pentru a-l felicita pe copil, căruia îi dăruiește o minge. În timpul discuțiilor, dna Popescu motivează absența sa la petreceri prin faptul că este ocupată cu educația fiului ei.

Conversația e întreruptă de menajeră, care se plânge că Ionel vrea să răstoarne mașina de cafea. Băiatul, îmbrăcat ca un maior de roșiori, își alege o trâmbiță și o tobă făcând așa o hărmălaie, încât naratorul și dna Popescu nu se mai pot auzi unul pe altul. Pentru că musafirul îi spune băiețelului că un maior nu bate toba și nu cântă cu trompeta, acesta ia o sabie și se luptă cu tot ce-i iese în cale, năvălind asupra menajerei care tocmai aduce în salon tava cu dulceață și cafea. Dna Popescu intervine, însă Ionel o lovește puternic sub ochi cu spada.

Naratorul cere acordul gazdei să-și aprindă o țigară la cafea. Dna Popescu îl încurajează și pe fiul ei. Musafirul explică de ce nu e sănătos să fumeze, dar copilul îi întoarce vorbele, întrebând el de ce fumează și iese în vestibul cu cheseaua de dulceață. Întors din hol cu cheseaua goală, cere să i se aprindă o țigaretă. Apoi, trântește de parchet mingea primită până izbește cana musafirului, iar cafeaua fierbinte i se varsă pe pantaloni. Deodată, băiatului i se face rău și leșină, naratorul îl stropește cu apă rece și, după ce își revine, îl sfătuiește să nu mai fumeze altădată.

Vizita se încheie. Ajuns acasă, musafirul descoperă motivul pentru care Ionel a ieșit cu dulceața în vestibul: să i-o toarne în șoșoni.

______

Explicații suplimentare:

Rezumatul - prezentarea concisă a ideilor dintr-un text literar.

Observații:

  • în rezumat vom relata doar întâmplările semnificative din text, fără punctarea detaliilor mai puțin importante;
  • rezumatul este versiunea condensată a textului, respectând cât mai fidel conținutul;
  • rezumatul trebuie relatat obiectiv, fără indici de afectivitate (eliminăm adresări precum: „după părerea mea”, „consider că”, „din punctul mei de vedere”);
  • relatarea se face pe cât posibil la timpul prezent.