Răspuns :
2x+5y+6=0 se inmulteste cu (-2) -4x-10y-12=0
4x+3y-9=0⇒ 4x+3y-9=0⇒-7y-21=0⇒-7y=21⇒y=21/-7⇒y=-3
-4x-3-9=0⇒-4x=12⇒x=12/-4=x=3
4x+3y-9=0⇒ 4x+3y-9=0⇒-7y-21=0⇒-7y=21⇒y=21/-7⇒y=-3
-4x-3-9=0⇒-4x=12⇒x=12/-4=x=3
[tex] \left \{ {{2x=-6-5y} \atop {4x+3y-9=0}} \right. -\ \textgreater \ \left \{ {{2x=-6-5y} \atop {-12-10y+3y-9=0}} \right. -\ \textgreater \ \left \{ {{2x=-6-5y} \atop {-7y-21= 0 }} \right. [/tex][tex] \left \{ {{2x+5y+6=0} \atop {4x+3y-9=0}} \right. [/tex] prima ecuatie din sistem se inmulteste cu (-2). -> [tex] \left \{ {{-4x-10y-12=0} \atop {4x+3y-9=0}} \right. [/tex] 4x si cu -4x se reduc -> adunam termenii care au ramas -> -10y+3y-9-12=0 -> -7y -21=0 -> -7y =21 | impartim la -7. -> y = -3. Acum luam prima ecuatie din sistem si inlocuim y-ul cu -3. -> 2x+5y+6 =0 -> 2x+5y = -6 -> 2x -15 = -6 -> 2x = -6 +15 -> 2x = 9 | impartim la 2 -> x = [tex] \frac{9}{2} [/tex] .. Testam si in a doua ecuatie din sistem -> 4x+3y -9 = 0 -> 4x +3y=9 -> 4x -9 = 9 -> 4x = 18 | impartim la 4 -> x = [tex] \frac{18}{4} [/tex] -> simplificam cu 2 si rezulta x = [tex] \frac{9}{2} [/tex] asta e moteda reducerii... acm urmeaza metoda substitutiei. ->[tex] \left \{ {{2x=-6-5y} \atop {4x+3y-9=0}} \right. -\ \textgreater \ \left \{ {{2x=-6-5y} \atop {-12-10y+3y-9=0}} \right. -\ \textgreater \ \left \{ {{2x=-6-5y} \atop {-7y-21=0}} \right. [/tex] -> -7y-21=0 -> -7y=21 ,impartim la -7 -> y=-3. si acum avem in sistem o varianta de a afla x-ul -> 2x=-5y-6 -> 2x = 15-6 -> 2x = 9 | impartim la 2 -> x = [tex] \frac{9}{2} [/tex]
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!