Răspuns :
A=(8x² -11+5y²)-(3x ² +4y²-15)-(4x²+y²)
A=8x² -11+5y²-3x ² -4y²+15-4x²-y²
A=(8x²-3x ²-4x²)+(5y² -4y²-y²)+(-11+15)
A=(5x²-4x²)+(y²-y²)+4
A=x²+0+4
A=x²+4
A=x²+2²
A=8x² -11+5y²-3x ² -4y²+15-4x²-y²
A=(8x²-3x ²-4x²)+(5y² -4y²-y²)+(-11+15)
A=(5x²-4x²)+(y²-y²)+4
A=x²+0+4
A=x²+4
A=x²+2²
Numarul dat este suma de patrate perfecte daca se poate scrie
A= a² + b².
A=(8x²-11+5y²)-(3x²+4y²-15)-(4x²+y²)
Eliminam parantezele, tinand seama ca semnul minus
din fața unei paranteze schimba semnele termenilor din paranteza.
Avem:
A = 8x²-11+5y²-3x²-4y²+15- 4x²-y²
Subliniem termenii asemenea, care contin x² si efectuam operatiile, rezulta: x².
Subliniem, cu 2 linii, termenii cu y² si obtinem 0.
Efectuam, la final, operatia dintre termenii liberi -11+15=4.
Acum, avem: A = x²+4=x²+2² (suma de doua patrate perfecte)
A= a² + b².
A=(8x²-11+5y²)-(3x²+4y²-15)-(4x²+y²)
Eliminam parantezele, tinand seama ca semnul minus
din fața unei paranteze schimba semnele termenilor din paranteza.
Avem:
A = 8x²-11+5y²-3x²-4y²+15- 4x²-y²
Subliniem termenii asemenea, care contin x² si efectuam operatiile, rezulta: x².
Subliniem, cu 2 linii, termenii cu y² si obtinem 0.
Efectuam, la final, operatia dintre termenii liberi -11+15=4.
Acum, avem: A = x²+4=x²+2² (suma de doua patrate perfecte)
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!