Răspuns :
[tex]27^{672}+2*3^{2016}=3^{4n-3}[/tex]
O sa facem astfel:
[tex](3^{3})^{672}+2*3^{2016}=3^{4n-3} =\ \textgreater \ 3^{2016}+2*3^{2016}=3^{4n-3} =\ \textgreater \ [/tex]
=>Vom da factor comun pe 3^2016 si vom obtine:
3^2016(2+1)=3^4n-1
=>3^2016 *3 ^1= 3^4n-3 <=> 3^2017= 3^4n-3
Si vom scrie astfel :
Incercam sa ne uitam doar la exponenti ,nu la baze:
4n-3= 2017 |+3 <=>4n=2020 | :4 <=>n=505
Dupa cum observam, am avut o ecuatie cu o singura necunoscuta.
Putem face si o verificare :
Spre final am obtinut :
[tex]3^{2017}= 3^{4*505-3} \ \textless \ =\ \textgreater \ 3^{2017}=3^{2020-3} \ \textless \ =\ \textgreater \ 3^{2017}=3^{2017} -\ \textgreater \ (True)[/tex]
O sa facem astfel:
[tex](3^{3})^{672}+2*3^{2016}=3^{4n-3} =\ \textgreater \ 3^{2016}+2*3^{2016}=3^{4n-3} =\ \textgreater \ [/tex]
=>Vom da factor comun pe 3^2016 si vom obtine:
3^2016(2+1)=3^4n-1
=>3^2016 *3 ^1= 3^4n-3 <=> 3^2017= 3^4n-3
Si vom scrie astfel :
Incercam sa ne uitam doar la exponenti ,nu la baze:
4n-3= 2017 |+3 <=>4n=2020 | :4 <=>n=505
Dupa cum observam, am avut o ecuatie cu o singura necunoscuta.
Putem face si o verificare :
Spre final am obtinut :
[tex]3^{2017}= 3^{4*505-3} \ \textless \ =\ \textgreater \ 3^{2017}=3^{2020-3} \ \textless \ =\ \textgreater \ 3^{2017}=3^{2017} -\ \textgreater \ (True)[/tex]
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!