Răspuns :
Salut !
✽✽✽✽✽
Cerință: Construiește o frază alcătuită din două propoziții, în care să existe o propoziție subordonată circumstanțială de scop introdusă prin conjuncția subordonatoare ”să”.
Propoziția subordonatoare de scop sau finală îndeplinește funcția de complement circumstanțial de scop și arată scopul în vederea căruia se îndeplinește acțiunea exprimată de verbul determinat din regentă.
Întrebări: În ce scop ? Cu ce scop ?
Elemente regente:
- verb
Teodora merge la munte ¹/ ( ca să ) se distreze. ²/
- interjecție
Hai la munte, ¹/ ( ca să ) ne distrăm. ²/
Hai ¹/ ( să ) - ți arăt camera mea. ²/
- o locuțiune verbală
Mama mi-a adus aminte ¹/ ( să ) nu greșesc. ²/
✽✽✽✽✽
Topica - stă după regentă când este introdusă prin să, de și ca ... să; se află înaintea regentei când este introdusă prin ca să și pentru ca să.
✽✽✽✽✽
Punctuația - când se află înaintea regentei se desparte prin virgulă; după regentă, se desparte prin virgulă doar dacă autorul nu o consideră un element esențial unei fraze. NU se desparte niciodată prin virgulă de regentă introdusă prin conjuncția de.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!