Răspuns :
. [tex] 3^{2x}- 2^{y}=725,a,doua: 3^{x}- 2^{ \frac{y}{2} }=25,notam: 3^{x}=u,si, 2^{ \frac{y}{2} }=v [/tex]. descompunem prima ec. (u-v)(u+v)=725, a doua: u-v=25, inlocuim in prima si se obtine: 25(u+v)=725, sau u+v=29, adunam cu
u-v=25,⇒2u=54 sau [tex] 3^{x} [/tex]=27 deci x=3.Scazind cele doua ec.⇒2v=4,sau v=2, deci
[tex] 2^{ \frac{y}{2} }=2 [/tex] ⇒[tex] \frac{y}{2}=1 [/tex], de unde y=2
u-v=25,⇒2u=54 sau [tex] 3^{x} [/tex]=27 deci x=3.Scazind cele doua ec.⇒2v=4,sau v=2, deci
[tex] 2^{ \frac{y}{2} }=2 [/tex] ⇒[tex] \frac{y}{2}=1 [/tex], de unde y=2
[tex]\begin{cases}3^{2x}-2^y=725
\\
3^x-\ 2^{\frac{y}{2}}=\ 25\end{cases}
\\
Notam:\ 3^x=t,\ \ 2^{\frac{y}{2}}=q
\\\;\\
Sistemul\ devine:
\\\;\\
\begin{cases}t^2-q^2=725\ \ \ (1)
\\
t\ -q\ =\ 25\ \ \ \ (2)\end{cases}
\\\;\\
Din\ relatiile\ (1),\ (2) \Rightarrow \dfrac{t^2-q^2}{t-q} = \dfrac{725}{25}\Rightarrow\dfrac{(t-q)(t+q)}{t-q} = 29\Rightarrow
\\\;\\
t+q = 29\ \ \ (3)
\\\;\\
(2), (3) \Rightarrow \begin{cases}t-q=25
\\
t +q = 29\end{cases}
\\\;\\
Rezulta:\ t=27,\ \ \ q=2[/tex]
[tex]Revenim\ asupra\ notatiei\ si \ rezulta: \\\;\\ 3^x = 27 \Rightarrow 3^x=3^3\Rightarrow x=3 \\ 2^{\frac{y}{2}}=2 \Rightarrow 2^{\frac{y}{2}}=2^1 \Rightarrow \dfrac{y}{2}=1 \Rightarrow y=2.[/tex]
.
[tex]Revenim\ asupra\ notatiei\ si \ rezulta: \\\;\\ 3^x = 27 \Rightarrow 3^x=3^3\Rightarrow x=3 \\ 2^{\frac{y}{2}}=2 \Rightarrow 2^{\frac{y}{2}}=2^1 \Rightarrow \dfrac{y}{2}=1 \Rightarrow y=2.[/tex]
.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!