Răspuns :
Răspuns:
(3radical din 3 -2radical din 2)/6
Explicație pas cu pas:
*putem rezolva acest Exercițiu fie aducând la același numitor in fiecare paranteza și apoi raționalizăm, fie raționalizăm și apoi aducem la același numitor comun.
***Daca decidem sa aducem la același numitor comun ,începem prin a găsi numitorul comun al fracțiilor din fiecare paranteza. De data aceasta suntem norocoși pentru ca avem numere mici.
*Ampificam fiecare fractie , iar după ce reducem termenii asemenea Simplificăm (dacă se poate.).
*Dar numitorii noștri au radical. Prin urmare trebuie sa raționalizăm. Amplificam fractia cu Radicalul de la numitor . Obținem radical la numarator, dar scăpăm de Radicalul de la numitor.
*Dupa ce am raționalizat , observam ca este același numitor la ambele fractii , dar numărătorii nu se pot aduna deoarece au “cantitatea”de sub radical diferită .
***Daca decidem sa începem exercitiul prin a raționalizăm fracțiile, începem prin a înmulți toate fracțiile cu radicalii pe care ii au la numitor . Scăpăm in acest mod de radicalii de la numitor, dar acum ii avem la numarator. Oricum este mai ușor de calculat dacă numitorii sunt “liberi” de radical.
*Dupa ce raționalizăm, simplificam fracțiile (dacă se poate),
* Observam ca avem o paranteza cu semnul minus (-) in fata. Vom scoate termenii din paranteza cu semnul schimbat deoarece semnul minus in fata unei paranteze schimba semnul Termenilor din paranteza .
*Nu ne rămâne decât sa aducem la același numitor comun și sa reducem termenii asemenea.
*Intotdeauna rezultatul final trebuie sa die o fractie ireductibilă.
Rezolvarea este in imagine.
Mi-ar plăcea sa știu ca tema îți este utila și ca ai înțeles rezolvarea.
O zi senina!
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!