👤

1)Identificati personificarile prezente in opera literara Soarele si Luna

„Se zice că Soarele ar fi fost frate cu Luna. Când a venit Soarele la cetatea de însurat,s-a dat jos din cer ca să-şi caute şi el o nevastă pe pământ. Cât timp Soarele nu s-a văzut pe cer ,pretutindeni a fost întuneric”.

“Pe pământ Soarele nu şi-a găsit soţie şi era foarte supărat.

Cu timpul ,Soarele a prins dragoste de sora sa,Luna.”

“Mama lor,văzând că între ei s-a încins o dragoste nebună,a luat pe unul într-o mână şi pe celălalt în altă mână şi i-a blestemat spunându-le:

“Tu Soare luminate,

Trupuşor fără păcate,

Şi tu Ileană Cosânzeană,

Sufleţel fără prihană,

Zi şi noapte să vă zăriţi,

Dar să fiţi tot despărţiţi”
“Cu toate că şi Luna şi Soarele se află în permanenţă pe cer şi se pot vedea unul pe celălalt,cei doi aştri nu se pot întâlni .

2)Explicati efectele stilistice ale versurilor ce contin blestemul mamei:Tu Soare luminate,Trupsor fara pacate,Si tu Ileana Cosanzeana,Sufletel fara prihana,Zi si noapte sa va zariti,Dar sa fiti tot despartiti.


Răspuns :

1.Soarele nu si-a gasit sotie si era foarte suparat.(poti considera aici 2 pesonificari ,deoarece soarele nu are cum sa fie suparat,este un domeniu sentimental specific omului)
2.Soarele a prins dragoste de sora sa.
3.Luna si soarele se pot vedea unul pe celalalt.
Efectele stilistice ale versurilor confera sentimente de melancolie si abatere din cauza ca mama celor doua astre le-a ordonat printr-un ramasag sa nu se intalneasca in vecii vecilor fiindca dragostea lor are efecte negative pentru univers.