Răspuns :
a) lg(x^2-6x+5)-lg(3-x)=lg3
Conditii de existenta:
x^2-6x+5>0 => (x-1)(x-5)>0 Faci tabel de semn si din el =>x<1 sau x>5
3-x>0 => -x>-3 => x<3
Ai proprietatea ca log (a) + log (b) = log (a*b); Deci:
lg3+lg(3-x)=lg(x^2-6x+5)
lg(x^2-6x+5)=lg[3(3-x)]
Toti termenii au aceeasi baza, deci:
x^2-6x+5=3(3-x)
x^2-3x-4=0
(x+1)(x-4)=0 => x= -1; x=4
Dar x<1 sau x>5 => x= - 1
b) lg(2x+6)-2lg(2x+3)=1
2x+6>0 => 2x>-6 => x>-3 (1)
2x+3>0 => 2x>-3 => x>-3/2 (2)
Stii ca x*log a = log a^x si ca loga a = 1
lg(2x+6)=lg(2x+3)^2+lg10
lg(2x+6)=lg[10(2x+3)^2]
2x+6=10(2x+3)^2
40x^2+118x+84=0
2(5x+6)(4x+7)=0 => x=-6/5; x=-7/4
Din (1) si (2) => x= -6/5
c) lg(x-5)+lg(x+4)=lg2+lg5
x-5>0 => x>5 (1)
x+4>0 => x>-4 (2)
lg(x-5)+lg(x+4)= lg10
lg[(x-5)(x+4)]=lg10
(x-5)(x+4)=10
x^2-x-30=0
(x+5)(x-6)=0 => x=-5; x=6
Din (1) si (2) => x=6
Conditii de existenta:
x^2-6x+5>0 => (x-1)(x-5)>0 Faci tabel de semn si din el =>x<1 sau x>5
3-x>0 => -x>-3 => x<3
Ai proprietatea ca log (a) + log (b) = log (a*b); Deci:
lg3+lg(3-x)=lg(x^2-6x+5)
lg(x^2-6x+5)=lg[3(3-x)]
Toti termenii au aceeasi baza, deci:
x^2-6x+5=3(3-x)
x^2-3x-4=0
(x+1)(x-4)=0 => x= -1; x=4
Dar x<1 sau x>5 => x= - 1
b) lg(2x+6)-2lg(2x+3)=1
2x+6>0 => 2x>-6 => x>-3 (1)
2x+3>0 => 2x>-3 => x>-3/2 (2)
Stii ca x*log a = log a^x si ca loga a = 1
lg(2x+6)=lg(2x+3)^2+lg10
lg(2x+6)=lg[10(2x+3)^2]
2x+6=10(2x+3)^2
40x^2+118x+84=0
2(5x+6)(4x+7)=0 => x=-6/5; x=-7/4
Din (1) si (2) => x= -6/5
c) lg(x-5)+lg(x+4)=lg2+lg5
x-5>0 => x>5 (1)
x+4>0 => x>-4 (2)
lg(x-5)+lg(x+4)= lg10
lg[(x-5)(x+4)]=lg10
(x-5)(x+4)=10
x^2-x-30=0
(x+5)(x-6)=0 => x=-5; x=6
Din (1) si (2) => x=6
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!