Răspuns :
Spre deosebire de haiducul Toma Alimos, boierul Manea este un personaj de opera secundar, deoare intru cat apare numai in anumite momente ale actiunii si este introdus tocmai pentru a scoate in evidenta aspectele morale superioare ale haiducului. Desi este bogat Manea este prezentat de catre creatotul popular drept urat si impulsiv. Manea cauta prilej de cearta, aducandu-i haiducului Toma o serie de invinuiri nefondate si cerandu-i despagubiri (calul haiducului).
Bierul Manea da dovada de viclenie si ipocrizie, caci se preface ca accepta invitatia haiducului de a bea vin din plosca, dar loveste il loveste pe haiduc cu sabia lui si apoi fuge ca un las.
Gestul boierului ar putea sugera si fuga de raspundere, spaima de care ticalosul este cuprins, incapacitatea lui de a accepta cu demnitate lupta dreapta.
Prin comportarea sa, el devine simbolul rautatii din intreaga creatie populara, este tipicul clasei stapanitoare.
Se urmareste ca cititorul sa-l simpatizeze inca de la inceput pe haiduc; iar catre sfarsitul poemului sa traga o serie de concluzii cu privire la caracterul duplicitar al paturii conducatoare a societatii.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!