Răspuns :
Ce este hepatita cronica virala B sau C?
Hepatita virala este o boala infectioasa caracterizata prin inflamatia ficatului urmare a prezentei unui virus hepatic in organism. Cel mai frecvent este vorba despre hepatita datorata virusurilor A, B sau C si, mai rar, co-infectie cu virus B si D.
Numita si "boala mainilor murdare", hepatita virala A este adesea contractata in copilarie dar si mai tarziu in viata, astfel incat nu mai putin de 80% din populatia in varsta de peste 30 de ani prezinta anticorpi specifici. Hepatita A nu se cronicizeaza, nu necesita tratament specific si in marea majoritate a cazurilor evolueaza cu vindecare completa.
Prin comparatie, hepatita B respectiv hepatita C constituie in prezent o problema majora de sanatate publica. Spre deosebire de hepatita A, hepatitele B si C se cronicizeaza frecvent, simptomele sunt mai severe, iar eradicarea virusului din organism mult mai dificila. In lipsa tratamentului adecvat, hepatitele cronice B sau C au consecinta distrugerea progresiva a tesutului hepatic cu aparitia cirozei, alte complicatii majore fiind insuficienta hepatica si cancerul hepatic.
Care sunt simptomele hepatitei B sau C?
Important: In Romania exista peste 2 milioane de persoane infectate cu virus hepatic B sau C. Mare parte din acestia insa nu prezinta nici un semn sau simptom al bolii, nu stiu ca sunt purtatori de virus hepatic, cu toate acestea ei pot transmite virusul B sau C persoanelor sanatoase.
Atunci cand simptomele exista, acestea sunt in general nespecifice, adesea putand fi confundate cu cele cauzate de afectiuni mai usoare precum banala raceala. Nu se poate preciza tipul hepatitei virale doar prin cunoasterea simptomelor, ci trebuie efectuate teste de sange.
In faza acuta (de inceput), hepatita virala poate prezenta simptome pseudo-virale precum: senzatia puternica de oboseala, febra, dureri in gat, dureri musculare sau articulare, lipsa poftei de mancare. In unele cazuri apare icterul adica ingalbenirea tegumentelor si sclerelor (albul ochilor) insotit de urina inchisa la culoare si scaune decolorate.
Pe masura ce hepatita virala cronica evolueaza, ficatul isi mareste volumul (hepatomegalie), icterul apare mai des, pot aparea sangerari spontane. Treptat apare o stare generala de rau a organismului care se decompenseaza ca urmare a diminuarii functiei hepatice. (Cred ca te descurci.si tu de aici)
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Biologie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!