Răspuns :
Observam ca aici e forma ecuatiei de grad ll
ax²+bx+c=0
ce se descompune in:
a(x-x1)(x-x2)
unde x1 si x2 sunt radacinile ecuatiei
Rezolvam:
x²-x+¼=0
a=1
b=-1
c=¼
∆=b²-4ac
∆=(-1)²-4*1*¼=1-1=0
x1=(-b±√∆)/2a
(pentru ecuatia data vom avea doar o singura radacina, caci ∆=0)
x1=( -(-1)±√0)/2*1= ½
→x1=½
atunci vom avea
x²-x+¼=2(x-½)(x-½)=2(x-½)²
ax²+bx+c=0
ce se descompune in:
a(x-x1)(x-x2)
unde x1 si x2 sunt radacinile ecuatiei
Rezolvam:
x²-x+¼=0
a=1
b=-1
c=¼
∆=b²-4ac
∆=(-1)²-4*1*¼=1-1=0
x1=(-b±√∆)/2a
(pentru ecuatia data vom avea doar o singura radacina, caci ∆=0)
x1=( -(-1)±√0)/2*1= ½
→x1=½
atunci vom avea
x²-x+¼=2(x-½)(x-½)=2(x-½)²
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!