Răspuns :
Drobeta-Turnu Severin s-a dezvoltat în apropierea castrului roman Drobeta, ca oraș de răscruce a drumurilor pe uscat și pe apă care duceau la nord și la sud de Dunăre. În timpul antichității romane, a devenit primul centru urban din regiune și al treilea din provincia Dacia. Fiind un centru important, este de la sine înțeles că pe aici au trecut și creștini.
Descoperirea unor basilici creştine în 1947, transformarea unor temple păgâne în biserici creştine, mai ales sub împăratul Teodosie au prezentat un număr considerabil de obiecte simbolice creştine (semnul peştelui "Ihtys - Isus Cristos" I(sus), X(ristos), Th(eon) y(os) s(oter) - Isus Cristos Fiul lui Dumnezeu, precum şi cu semnul crucii) şi dovezi despre caracterele latino-dacice ale generalizarii crestinismului în Dacia, de timpuriu.
Dobrogea (cunoscută pe atunci ca Moesia inferioară) a fost vizitată de apostolul Andrei, fratele Sfântului Petru, ca și de discipolii direcți ai acestora, cu mult înainte de Războaiele dacice. Sfântul Andrei a locuit o perioadă în partea sudică a Dobrogei, într-o peșteră, nu cu mult timp înainte de a fi martirizat. Se pare că Sfântul Andrei a reușit să creștineze o parte dintre locuitorii Dobrogei, astfel încât, după săpăturile din 1971 au fost descoperite osemintele a patru martiri, Zoticos, Attalos, Kamasis și Filippos, sub bazilica paleo-creștină de la Niculuțel, lângă Tulcea. Osemintele altor martiri au fost descoperite alături de acest mormânt cu inscripții. Astfel, se poate observa că în timpul cuceririlor romane, dar și după această perioadă, creștinii au fost persecutați pentru credința lor.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Religie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!