Răspuns :
Apa este una dintre cele mai preţioase resurse naturale. Nu putem trăi fără ea, dar ne comportăm de parcă ni se cuvine. La nivel global, sursele de apă sunt rare: mai puţin de 1% din apa de pe glob este bună pentru consum, iar peste 1,2 miliarde de oameni – aproape o cincime din populaţia lumii – nu are acces la surse de apă potabilă. Din fericire, în Europa, apa se găseşte aproape peste tot din belşug, cu toate că în anumite zone din sudul Europei, de exemplu în Spania, lipsa apei şi secetele sunt din ce în ce mai dese.
În Europa, cantitatea nu este principala problemă, ci calitatea apei lasă uneori de dorit. Circa 35% din apa din Europa provine din ape de suprafaţă – lacuri şi râuri –, care sunt afectate de poluare. Restul de 65% provine din ape freatice – apa de ploaie infiltrată în pământ, care formează bazine subterane de apă. Apa de la robinet este bună de băut aproape peste tot în Europa, dar, înainte de a fi trimisă prin conducte, ea trebuie tratată. Acesta este un procedeu costisitor, dar necesar, deoarece apa poate fi contaminată de îngrăşăminte, de pesticide,
de substanţe chimice industriale sau de germeni de la gunoaiele umane sau animale. Principalii poluanţi sunt îngrăşămintele şi pesticidele. La contactul cu apa, ele sunt transportate spre râuri şi fluvii şi de acolo în mare. Reducerea poluării este extrem de importantă, nu numai pentru conservarea rezervelor de apă potabilă, ci şi pentru protecţia animalelor care trăiesc în râuri, în lacuri şi în mări. Deşi în ultimii 30 de ani în UE s-au luat măsuri pentru reducerea poluării, mai sunt încă multe de făcut şi putem şi noi să contribuim la acest efort.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Geografie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!