Răspuns :
a)ΔABC,m(BAC)=90°
AB=9 cm;AC=12 cm⇒AB²+AC²=BC²
81+144=BC²
225=BC²⇒BC=√225=15 cm.
AD _|_ BC⇒AD=inaltimea=h.
AΔABC=B·h/2=BC·AD/2=15·7,2/2=108/2=54 cm²
sau:
ΔABC=dreptunghic⇒AΔABC=C₁·C₂/2=9·12/2=108/2=54 cm²
b)ΔADB;m (ADB)=90°.
AB=18 cm;AD=14,4 cm⇒AB²=AD²+BD²
207,36+BD²=324⇒BD²=116,64⇒BD=10,8 cm.
AD=h in ΔABC⇒AD²=BD·DC⇒207,36=10,8·DC⇒DC=19,2 cm.
BC=BD+DC=30 cm.
ΔABC;m(BAC)=90°
AB=18 cm;BC=30⇒BC²=AB²+AC²
900=324+AC²⇒AC²=576⇒AC=24 cm. Ori copiezi din imagine ori de aici !!Bafta si eu am asta ca tema pe maine bafta
AB=9 cm;AC=12 cm⇒AB²+AC²=BC²
81+144=BC²
225=BC²⇒BC=√225=15 cm.
AD _|_ BC⇒AD=inaltimea=h.
AΔABC=B·h/2=BC·AD/2=15·7,2/2=108/2=54 cm²
sau:
ΔABC=dreptunghic⇒AΔABC=C₁·C₂/2=9·12/2=108/2=54 cm²
b)ΔADB;m (ADB)=90°.
AB=18 cm;AD=14,4 cm⇒AB²=AD²+BD²
207,36+BD²=324⇒BD²=116,64⇒BD=10,8 cm.
AD=h in ΔABC⇒AD²=BD·DC⇒207,36=10,8·DC⇒DC=19,2 cm.
BC=BD+DC=30 cm.
ΔABC;m(BAC)=90°
AB=18 cm;BC=30⇒BC²=AB²+AC²
900=324+AC²⇒AC²=576⇒AC=24 cm. Ori copiezi din imagine ori de aici !!Bafta si eu am asta ca tema pe maine bafta
Notam cu x latura AC
Din teorema unghiului de 30 grade (T. 30) => AC= 1/2 BC
=> BC=2 AC => BC= 2x
Din Teorema lui Pitagora => AB² +AC² = BC²
(18√3)² + x² = (2x)²
972 + x² = 4x²
4x²= x² + 972
4x²-x²= 972
3x²= 972
x²= 324
x= 18
=> AC=18 => BC= 2 AC= 2 * 18=36
AD²= BD * CD =
BD²= AB² - AD² => BD = √ AB² - AD² = √ 972- AD²
CD² = AC² - AD² => CD = √AC² - AD² = √324 - AD²
AD² = √ (972 - AD²) * √(324 - AD²) / ²
(AD²)²= (3*324 - AD²) * (324-AD²)
Notam pe AD² cu a
=>
a²= (3*324 - a) * (324-a)
a²= 3*324*324 - 3*324*a - 324*a + a² / -a²
0=3*324²- 4*324*a
4*324*a=3*324² / :324
4*a=3*324 / :4
a=3*81=243
a=AD²=243 => AD=√243= √27*9= √3² * 3 * 3²= 9√3
Din teorema unghiului de 30 grade (T. 30) => AC= 1/2 BC
=> BC=2 AC => BC= 2x
Din Teorema lui Pitagora => AB² +AC² = BC²
(18√3)² + x² = (2x)²
972 + x² = 4x²
4x²= x² + 972
4x²-x²= 972
3x²= 972
x²= 324
x= 18
=> AC=18 => BC= 2 AC= 2 * 18=36
AD²= BD * CD =
BD²= AB² - AD² => BD = √ AB² - AD² = √ 972- AD²
CD² = AC² - AD² => CD = √AC² - AD² = √324 - AD²
AD² = √ (972 - AD²) * √(324 - AD²) / ²
(AD²)²= (3*324 - AD²) * (324-AD²)
Notam pe AD² cu a
=>
a²= (3*324 - a) * (324-a)
a²= 3*324*324 - 3*324*a - 324*a + a² / -a²
0=3*324²- 4*324*a
4*324*a=3*324² / :324
4*a=3*324 / :4
a=3*81=243
a=AD²=243 => AD=√243= √27*9= √3² * 3 * 3²= 9√3
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!