👤

Descrieți Râul Olt în 15-25 rânduri obiectiv
Vă rogg mult de tot


Răspuns :

Râul Olt este unul dintre cele mai mari şi mai importante râuri din ţară. Are o lungime de aproape 615 kilometri, pe cursul său au fost amenajate peste 20 de lacuri de acumulare şi colectează aproximativ 80 de afluenţi, fapt care îi asigură o suprafaţă a bazinului de 24.050 kmp. Despre râul Olt s-au ţesut numeroase poveşti şi legende, dar ceea ce este cert este că numele său provine din limba latină.

Oltul este unul dintre cei mai importanţi afluenţi ai Dunării. Potrivit istoricilor, numele râului Olt provine din latinescul „Alutus” sau „Aluta”. Mai exact, în perioada dacică, râul era cunoscut sub denumirea daco-getica de “Alutus”, pentru ca, ulterior, sub ocupaţia romană, numele să i se adapteze în “Aluta”.

“De-a lungul văii Oltului, romanii au construit o linie de fortificaţii importante pentru acea vreme numită <>  sau <>, ce cuprindea castrele: Romula, Acidava, Buridava, Castra Traiana, Alutela (Arutela). Râul Olt era graniţa, de fapt, dintre regiunile Oltenia şi Muntenia, cea din urmă cuprinzând, iniţial, judeţul Olt în componenţă, alături de Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi. Trebuie spus că, iniţial, regiunea istorică Oltenia cuprindea numai judeţele din stânga râului Olt: Dolj, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj. Judeţul Olt a fost alăturat numelui regiunii mult mai târziu, lucru puţin ştiut, din păcate, în ziua de astăzi, iar râul Olt a fost un fel de emblemă a întregii regiuni Oltenia datorită toponimiei”, a declarat Aurelia Grosu, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean Olt.

Râul Olt izvorăşte din munţii Hăşmaşu Mare, de pe versantul de S-SE din Carpaţii Orientali, la 1.280 metri altitudine. După ce străbate un sector montan de 20 de kilometric, cu o pantă medie de 25 %, acesta mai parcurge încă 595 km. până la vărsarea în Dunare, pe teritoriul localităţii Izlaz din judeţul Teleorman. Oltul străbate nu mai puţin şapte judete - Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Olt şi Teleorman, mai multe depresiuni - Ciuc, Braşov, Făgăraş, Loviştea, defile  - Tuşnad, Racoş, Turnu Roşu, Cozia, Călimăneşti, şi trecători - Tuşnad, Turnu Roşu, Cozia. Are o lungime totală de aproape 615 kilometri şi pe cursul său au fost amenajate 22 de lacuri de acumulare. Principalele oraşe prin care trece Oltul sunt: Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Făgăraş, Râmnicu Vâlcea şi Slatina.

Legenda Oltului, frate cu Mureşul

De-a lungul timpului, oamenii au încercat să îşi explice geneza râului Olt, fapt ce a dus la apariţia a numeroase legende. Cea mai cunoscută şi mai des întâlnită legendă despre râul Olt este cea în care este menţionat alături de un alt mare râu al ţării, Mureş.