Răspuns :
Explicație:
A . Revoluţia din Moldova
- Moldova se afla sub dublă ocupaţie :
- suzeranitate otomană
- protectorat rusesc
- În noapte de 27 spre 28 martie 1848 la hotelul Petersburg din Iaşi, se adună aproximativ 1000 de revoluţionari.
- Domnitorul Moldovei, Mihail Sturza, se temea de o posibilă intervenţie a ruşilor şi de aceea va ordona arestarea liderilor revoluţionari.
- Poetul Vasile Alecsandri va realiza programul intitulat " Petițiune - Proclamațiune ".
- La presiunea Rusiei, turcii vor trimite un corp expedițional condus de Soliman- Pașa. Acesta va înlocui guvernul revoluționar cu o locotenență domnească. Soliman-Pașa este înlocuit cu Fuand-Efendi, iar turcii conduși de acesta se vor confrunta cu o companie de pompieri condusă de căpitanul Paul Zăgănescu. ( Bătălia de pe Dealul - Spirii - 13 septembrie )
- Peste 200 de revoluționari vor fi arestați, mulți fiind exilați.
B . Revoluția în Transilvania
- În Transilvania vor exista 2 revoluții, una maghiară, alta românească. Maghiarii doreau anexarea Transilvaniei la Ungaria iar românii se opuneau. Românii vor organiza 3 adunări naționale la Blaj - ,, Câmpia Libertății " . La cea de-a II - a adunare din mai 1848, Simion Bârnuțiu realizează programul politic ,, Petiția Națională " .
- Rezistența românească va fi organizată în Munții Apuseni de către Avram Iancu supranumit ,, crăișorul munților " .
- Austriecii cheamă în ajutor armata rusă care obține victoria în bătălia de la Șiria - august 1849. Acesta va fi sfârșitul revoluției în Transilvania.
C . Revoluția în Țara Românească
- La fel ca și în Moldova, Țara Românească se afla sub dublă ocupație, suzeranitate otomană și protectorat rusesc. Revoluția în Țara Românească trebuia să înceapă în 4 locuri : La București, Telega, Ocnele Mari și Islaz. La 9 iunie 1918, Ion Heliade Rădulescu realizează proclamația de Nicolae Bălcescu la Islaz. Două zile mai târziu, domnitorul Gheorghe Bibescu semnează proclamația dar apoi fuge la Brașov. Se va forma un guvern revoluționar din care făceau parte Bălcescu, Rădulescu, frații Golescu, Gheorghe Magheru, Mitropolitul Neofit. Au fost luate măsuri de guvernul revoluționar :
- eliberarea deținuților politici
- adoptarea steagului tricolor și al devizei ( Dreptatea și Frăția )
- formarea comisiilor de propagandă și proprietate conduse de Bălcescu
- au fost înființate 2 ziare revoluționare ,, Pruncul Român " , ,, Poporul Suveran "
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!