👤

Alcatueste un tabel al schimbarilor intervenite in viata economica si sociala a romanirlor in a doua jumatate a secolului al XI-lea-mijlocul selolului al XVI-lea

Răspuns :

Eu voi face o paralela intre dacii(romanii) din timpul si imediat dupa romanizare si romanii din Evul Mediu . Cred ca o sa iti placa ceea ce am scris , dar mie personal nu fiindca nu am avut foarte mult timp ca sa fac ceva atat de complex pentru cele 30 de puncte pe care mi le-ai dat . 
Dupa procesul de romanizare al geto-dacilor care a fost masiv pana in 271 , dar a continuat pe urma incet si pana secolul al 6-lea prin : insusirea limbii de catre ppulatia daca , contopirea zeilor dacici cu cei romanici , constituirea comertului cu arme si bani din Imperiul Roman etc .Pe vremea romanilor , bogatiile de pe teritoriul dac atrageau colonisti , experti in mestesugul armelor , cresterea animalelor (vite)si cultivarea plantelor (vita-de-vie, grau), olarit . Atunci au aparut asezarile rurale intemeiate prin colonizare (vici , pagi) , statiunile balneare (Baile Herculane) , villae rusticae(asezare rurala) si asezari urbane ca municipii si colonii (municipiile aveau drepturi mai putine decat coloniile ) . In EvUL , Mediu , principala activitate economica , ca si pe vremea romanilor , a reprezentat-o agricultura . Inceperea folosirii pe scara larga a animalelor si ingrasamintelor , ca si practicarea aslamentului trienal si bienal au permis o exploatare tot mai eficienta a pamantului (cauta tu ce inseamna acestea) . Dintre plantele cultivate o importanta deosebita a avut-o meiul-element de baza in alimentatia populatiei ; graul - mai ales pentru cei bogati  , iar in secolul al 17-lea , porumbul . L acestea se adauga orzul si ovazul , legumele (varza , mazarea , ceapa si usturoiul ) , vita-de-vie si pomii fructiferi . In cazul cresterii  animalelor , olie , vitele si mai tarziu cornutele si caii au reprezentat ocupatia de baza a romanilor , in special a valahilor . Apicultura si pescuitul mai erau practicate si s-a mai ajuns la tesut , olarit si cioplit pentru a satisface nevoile curtilor domnesti . In Imperiul Roman , principala religie era de tip politeista . Ca si majoritatea tarilor colonizate de romani , divinitatile se uneau intre ele si formau un zeu cu atributiile acestora . In Evul Mediu , religia incepuse sa devina monoteista , cu inclinatii catre Biserica de la Constantinopol .