Răspuns :
In aceasta opera literara, scriitorul realizeaza portretul literar al invatatorului sau. / Reintors in targusorul natal, scriitorul cutreiera toate locurile cunoscute incercand sa rememoreze intamplarile ce le leaga - locul unde se scalda si unde se ungeau cu namol din cap pana in picioare etc. Toate aceste locuri ,,l-au infiorat si l-au bucurat". / Niciunul dintre aceste locuri nu l-a miscat atat de tare ca locul pe care a fost odata scoala. Nici acum nu i s-a sters din memorie prima zi de scoala cand a fost adus de mana de tatal sau. / Chipul drag al intaiului sau dascal ii trezeste doar amintiri placute. Pasiunea si priceperea acestui dascal facea ca fiecare moment al lectiei sa fie unic. Ceea ce caracterizeaza in primul rand pe acest modest dascal de sat este ,,invatatura sufleteasca". / Naratiunea se incheie trist si emotionant ,.In locul acela odata a trait un om..."
Mihail Sadoveanu narează în nuvela "Domnul Trandafir" despre calitățile unui dascăl şi anume, bunatatea, blandetea si delicatetea personajului său, devenit arhetipal, atasamentul acestuia fata de copii carora Domnu' Trandafir reuseste sa le sadeasca in suflete sentimente nobile pentru învățătură, pasiunea pentru carti, muzica si respesctul pentru marile valori umane si nationale: "Cand ne invata cum sa spunem poeziile eroice, vorbea tare si inalta in sus bratul drept." Datorita bunatatii lui si iubirii pe care o purtau pentru el, baietii invatau dupa puterile lor, dar si de teama şi ruşinea de a nu-l dezamagi pe prea-iubitul lor dascal. Ca orice dascăl, Domnul Trandafir, era şi "dojenitor", dar stia şi cand sa-şi laude elevii: "Brava baietia, dar stia si cand sa-i dojeneasca: "Măi domnule!", iar baietii cand o auzeau, le venea sa intre cu capul in pamant de rusine".
Dascăl într-un sat, Domnul Trandafir este şi un model pentru părinții elevilor săi, dovenind şi calitați organizatorice gospodăreşti care-i atrag admirația sătenilor, dar şi a inspectorilor ce vin în şcoala unde dascălul predă.
Textul sadovenian este memorabil prin mesajul transmis cititorilor săi şi anume, dascălul reuşeşte, prin faptele sale blânde şi prin puterea exemplului, să rămână în amintirea generațiilor ce au trecut pe care acesta a păstorit-o.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!