👤

Ajutati-ma va rog cu 10 reguli pentru a ne feri de microbi. Mersi mult! :)

Răspuns :

Le aveam de la tehnologie prin calculator sper sa fie de folos.Patul:  In medie, petrecem in pat cam o treime din timpul nostru. Tocmai de aceea patul este si locul preferat al germenilor. Conform sfatului specialistilor, lenjeria de pat trebuie spalata cu apa fierbinte cel putin o data pe saptamana. Ar trebui, de asemenea sa investiti intr-o saltea captusita cu material impermeabil, care sa nu permita bacteriilor sa se refugieze sub cearsafuri.


Prosopul:  Este bine ca si membrii unei familii sa foloseasca prosoape diferite. Anumite boli, rezistente chiar la antibiotice se pot transmite prin simpla folosire comuna a prosopului. Bacteria care cauzeaza acneea se raspandeste si ea prin intermediul prosopului. Asigurati-va ca spalati prosoapele cu apa fierbite cel putin o data pe saptamana si incercati sa schimbati cat mai des prosoapele din baie.

Periuta de dinti:  Din nefericire, gura este locul in care se ascund mii de microbi. Ne spalam pe dinti pentru a indeparata acesti microbi si de aceea, o parte dintre ei raman pe periuta de dinti. Si pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, mediul umed din baie face ca bacteriile sa se inmulteasca si mai usor. Cea mai simpla solutie este sa introduceti periuta de dinti intr-un cuptor cu microunde pentru a distruge bacteriile sau sa apelati la un dezinfectant special conceput in acest scop.

Masina de spalat:  Daca traiati cu impresia ca masina de spalat este obiectul care distruge toti germenii, va inselati amarnic. Conform unor cercetatori de la Universitatea din Arizona, masina de spalat poate fi adesea cauza contaminarii hainelor cu diferite bacterii. Acest lucru se datoreaza mai ales faptului ca unele programe de spalare folosesc apa rece, care nu distruge virusurile care, astfel, se transfera de la o spalare la alta. Pentru a preintampina acest fenomen, este recomandat ca rufele sa fie spalate cu apa fierbinte.

Tastatura:  Se pare ca pe tastatura exista de 200 de ori mai multe bacterii decat pe scaunul de toaleta. Tastatura este un mediu propice pentru inmultirea virusurilor care cauzeaza raceala, precum si pentru bacteriile care provoaca boli digestive. Cu cat numarul persoanelor care folosesc acelasi computer este mai mare, cu atat riscul de imbolnavire creste. Dezinfectati-va computerul saptamanal, folosind servetele special concepute in acest scop si nu uitati sa va spalati pe maini inainte si dupa folosirea tastaturii.

Covorul :  In covor se gasesc de 4000 de ori mai multe bacterii decat pe toaleta. Aspiratorul nu indeparteaza decat partial aceste bacterii.  Exista, desigur, si aspiratoare ultraperformante, cum ar fi cel cu tehnologie bazata pe folosirea ultravioletelor, insa acestea sunt extrem de scumpe. Pentru a micsora totusi numarul de bacterii care isi gasesc adapost in covor, puteti pune la punct cateva reguli ale casei. Cea mai importanta ar fi aceea de a nu purta pantofi de exterior in casa.

Recipientele pentru sare si piper:   Un studiu care a urmarit identificarea locurilor celor mai propice pentru dezvoltarea virusurilor in bucatarie, a relevat faptul ca recipientele pentru condimente dezvolta medii in care virusurile si bacteriile se inmultesc mult mai repede. De aceea este bine sa le spalati si sa le dezinfectati mai des.

Cada de baie:   Este un excelent mediu pentru dezvoltarea bacteriei stafilococ. Riscul este si mai mare daca aveti o cada cu hidromasaj. De aceea, dezinnfectati saptamanal cada si periodic, chemati un instalator care sa curate scurgerile.

Frigiderul:   Multe persoane considera ca bacteriile nu se dezvolta la temperaturi scazute. Din pacate, acest lucru nu este adevarat. Spre exemplu, legumele sau fructele nespalate pot sa intre in contact cu alte alimente. De aceea este recomandat sa curatati saptamanal frigiderul, cu servetele speciale, iar lunar sa il spalati cu apa fierbinte si cu un dezinfectant.

Olita de noapte a copilului :  Este un obiect indispensabil, dar pe care parintii il transforma adesea intr-un focar de raspandire a bacteriilor, permitand copiilor sa il utilizeze oriunde. Incercati sa va obisnuiti copiii sa foloseasca olita doar in baie si spalati-va pe maini ori de cate ori ii ajutati sa o foloseasca. De asemenea, dezinfectati olita cat de des posibil.

sa ne spalam pe maini
sa ne spalam pe dinti
sa spalam bine fructele si legumele
sa bem apa din surse sigure
sa nu folosim produsele de igiena ale altora
sa mancam sanatos
sa purtam aine curate
sa nu bem din paharul altuia
sa nu stam pe langa cineva racit
sa facem dus macar o data pe saptamana