Răspuns :
a) Ducem înălțimea din A şi intersectează latura BC în D. Se formează două triunghiuri dreptunghice în D: ADB şi ADC .
AD înălțimea corespunzătoare bazei în triunghiul isoscel ABC => este şi mediană. => BD=DC=BC÷2=6cm
În triunghiul dreptunghic ABD cu m(D)=90° rezulta conform teoremei lui Pitagora AD= radical din (AB pătrat - BD patrat)= radical din (100-36)= radical din 64=8 cm
sinB=AD÷AB=8÷10=4÷5
b) Ducem înălțimea din C şi intersectează latura AB în E. Se formează triunghiurile dreptunghice în E: ACE şi BEC.
În triunghiul dreptunghic BEC ştim că sinB=4÷5=CE÷BC => CE=(12×4)÷5=48÷5=9,6cm
În triunghiul dreptunghic ACE, sinA=CE÷AC=9,6 ÷ 10 =4,8 ÷ 5
AD înălțimea corespunzătoare bazei în triunghiul isoscel ABC => este şi mediană. => BD=DC=BC÷2=6cm
În triunghiul dreptunghic ABD cu m(D)=90° rezulta conform teoremei lui Pitagora AD= radical din (AB pătrat - BD patrat)= radical din (100-36)= radical din 64=8 cm
sinB=AD÷AB=8÷10=4÷5
b) Ducem înălțimea din C şi intersectează latura AB în E. Se formează triunghiurile dreptunghice în E: ACE şi BEC.
În triunghiul dreptunghic BEC ştim că sinB=4÷5=CE÷BC => CE=(12×4)÷5=48÷5=9,6cm
În triunghiul dreptunghic ACE, sinA=CE÷AC=9,6 ÷ 10 =4,8 ÷ 5
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!