Răspuns :
a)
(2x-3y)/2+3=(3x-2y)/5
-(x+3y)/5=(x-y)/2+6/5
5(2x-3y)+30=2(3x-2y)
-2(x+3y)=5(x-y)+12
10x-15y+30=6x-4y
-2x-6y=5x-5y+12
4x-11y=-30
-7x-y=12 inmultim cu -11
4x-11y=-30
77x+11y=-132
81x=-162 x=-2
y=-7(-2)-12=14-12=2
0,01x+0,02y=0,5
0,03x-0,05y=-0,7
x+2y=50 inmultim cu -3
3x-5y=-70
-3x-6y=-150
3x-5y=-70
-11y=-220
y=20
x=50-20=10
c)
x√3-y√2=1
x√6+y=4√2 inmultesc cu √2
x√3-y√2=1
x√12+y√2=8
x√3-y√2=1
2x√3+y√2=8
3x√3=9
x=3/√3=√3
y=4√2-√3×√6=4√2-√18=4√2-3√2=√2
d)
0,1(6)x+0,8(3)y=1
2,(6)x+1,(3)y=4
0,1(6)=(16-1)/90=15/90=1/6
0,8(3)=(83-8)/90=75/90=5/6
2,(6)=(26-2)/9=24/9=8/3
1,(3)=(13-1)/9=12/9=4/3
x/6+5y/6=1
8x/3+4y/3=4
x+5y=6 inmultim cu -8
8x+4y=12
-8x-40y=-48
8x+4y=12
-36y=-36 y=1
x=6-5×1=1
(2x-3y)/2+3=(3x-2y)/5
-(x+3y)/5=(x-y)/2+6/5
5(2x-3y)+30=2(3x-2y)
-2(x+3y)=5(x-y)+12
10x-15y+30=6x-4y
-2x-6y=5x-5y+12
4x-11y=-30
-7x-y=12 inmultim cu -11
4x-11y=-30
77x+11y=-132
81x=-162 x=-2
y=-7(-2)-12=14-12=2
0,01x+0,02y=0,5
0,03x-0,05y=-0,7
x+2y=50 inmultim cu -3
3x-5y=-70
-3x-6y=-150
3x-5y=-70
-11y=-220
y=20
x=50-20=10
c)
x√3-y√2=1
x√6+y=4√2 inmultesc cu √2
x√3-y√2=1
x√12+y√2=8
x√3-y√2=1
2x√3+y√2=8
3x√3=9
x=3/√3=√3
y=4√2-√3×√6=4√2-√18=4√2-3√2=√2
d)
0,1(6)x+0,8(3)y=1
2,(6)x+1,(3)y=4
0,1(6)=(16-1)/90=15/90=1/6
0,8(3)=(83-8)/90=75/90=5/6
2,(6)=(26-2)/9=24/9=8/3
1,(3)=(13-1)/9=12/9=4/3
x/6+5y/6=1
8x/3+4y/3=4
x+5y=6 inmultim cu -8
8x+4y=12
-8x-40y=-48
8x+4y=12
-36y=-36 y=1
x=6-5×1=1
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!