Răspuns :
obicei-Deprindere individuală câștigată prin repetarea frecventă și îndelungată a aceleiași acțiuni.
traditii -Ansamblu de concepții, de obiceiuri, de datini și de credințe care se statornicesc istoricește în cadrul unor grupuri sociale sau naționale și care se transmit (prin viu grai) din generație în generație, constituind pentru fiecare grup social trăsătura lui specifică.
traditii -Ansamblu de concepții, de obiceiuri, de datini și de credințe care se statornicesc istoricește în cadrul unor grupuri sociale sau naționale și care se transmit (prin viu grai) din generație în generație, constituind pentru fiecare grup social trăsătura lui specifică.
Majoritatea traditiilor romanesti sunt legate de sarbatori religioase.
Pentru ca suntem un popor credincios, de vreo 2.000 de ani, majoritatea traditiilor si obiceiurilor romanesti relationeaza cu sarbatori relogioase.Varietatea traditiilor si obiceiurilor se datoreaza si trecutului zbuciumat pe care l-am avut, alaturi de cei care au venit in tara noastra si s-au indragostit atat de mult de ea incat s-au stabilit aici, si-au imtemeiat familii, au adus cu ei datini si obiceiuri de aici au rezultat un mozaic de traditii.
Structurate pe ritual, ceremonial si spectacular, obiceiurile traditional romanesti sunt relatii etno-istorice deschise perpetuu nevoilor sociale, culturale si psihice ale individului sau grupului uman respectiv.In procesul practicarii obiceiurilor, adeseori s-au schimbat sensurile, in timp ce semnificatiile lor esentiale, arhetipale, ceremoniale si rituale au ramas, in principiu, neschimbate.
Tote sarbatorile romanesti sunt insotite de obiceiuri si ritualuri care ne umplu sufletul de bucurie.Colindatorii, cozonacii si carnatii afumati in casa ne vestesc sarbatoarea Craciunului sine pregatesc spre a ne putea bucura de ea mai bine.Traditia Ignatului, a porcului taiat in ograda, cu savurarea pomenii, se pastreaza si azi.Copii plecati la orase, revin la parinti, la tara, pentru a se bucura impreuna de obicei.Dar nu ne putem imagina Craciunul nici bradul impodobit, fara cadouri si fara bucuria zapezii.Mirosul de pasca, drobul de miel si ouale inrosite care se ciocnesc de Pasti ne fac sa intram in spiritual sarbatorii Pascale si sa ne bucuram cu adevart de Invierea Domnului, dupa ce am postit pana in Vinerea Patimilor.
Mucenicii facuti in casa, de 9 martie, sunt de asemenea, un obicei care difera de la o zona la alta.In Moldova, mucenicii se fac fara zeama, din aluatul de cozonac si copti la cuptor, cu nuca, miere si scortisoara.In partea de sud a tarii, insa ei se fac din apa, faina si sare, se fierb si se servesc cu zahar,nuca si scortioara.Oricum ar fi, gasim un nou prilej de bucurie, iar barbatii se lauda ca pot sa bea cele 44 de pahare de vin, chiar daca se consuma mult mai putin, de fapt.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!