Răspuns :
I) Scriem ecuația (așa cum ar apărea și în cartea de mate):
[tex]\it\left(\dfrac{x}{x-1}+x-2\right) \left(100^{\lg (x-1)}-2)=0[/tex]
II) Prelucram expresia din prima paranteza:
[tex]\it\dfrac{x}{x-1}+x-2 =\dfrac{x+x^2-x-2x+2}{x-1}=\dfrac{x^2-2x+2}{x-1}= [/tex]
[tex]\it =\dfrac{x^2-2x+1+1}{x-1} =\dfrac{(x+1)^2+1}{x-1}\ \ne\ 0, \forall x\in\mathbb{R} - \{1\}[/tex]
III) Ecuatia devine:
[tex]\it100^{\lg (x-1)} - 2 =0 \Rightarrow 10^{2\lg (x-1)} = 2 \Rightarrow \lg 10^{2\lg (x-1)} = \lg2[/tex]
[tex]\it \Rightarrow 2\lg(x-1) \lg 10 =\lg 2 \Rightarrow 2\lg(x-1) =\lg 2|_{\cdot\frac{1}{2}} [/tex]
[tex]\it\lg (x-1) =\dfrac{1}{2} \lg2 \Rightarrow \lg (x-1) = \lg2^{\frac{1}{2}} \Rightarrow x-1 = \sqrt2 \Rightarrow x = 1+\sqrt2[/tex]
Observatie:
Ecuatia logaritmica de mai sus are conditia de existenta :
x - 1 > 0 ⇒ x > 1
[tex]\it x = 1+\sqrt2 \ \textgreater \ 1, \ deci,\ x = 1+\sqrt2 \ este \ solutie\ a\ ecuatiei\ date . [/tex]
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!