Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Se aplică teorema catetei în ΔABC ⇒ AB²= BC • BD ⇒ AB²= 36 • 12 ⇒ AB² = 432 ⇒ AB = 12√3 cm
DC = BC - BD ⇒ DC = 36 - 12 ⇒ DC = 24 cm
AC² = DC • BC ⇒ AC² = 24 • 36 ⇒ AC = 864 ⇒ AC = 12√6 cm
Aria ΔABC = (AC • AB)/2 = (12√6 • 12√3)/2 = 72 • 3√2 = 216√2 cm²
BM mediană ⇒ CM = MA = AC/2 ⇒ CM = MA = 6 √6 cm
Δ MAB cu m(Â) = 90* ⇒ MB² = AM² + AB² ⇒ MB² = 36 • 6 + 144 • 3 ⇒ MB² = 216 + 432 ⇒ MB² = 648 ⇒ MB = 18 √2 cm
CH bisectoare ⇒m(ACH)=m(BCH)
tg ACH=AB/AC=12√3/12√6=√3/√6=√18/6=√2/2
tgACH=√2/2
tgACH=tgACB/2
tgACH=AH/AC ⇒AH/AC=tgACB/2 ⇒AH/12√6=√2/4⇒ AH=6√3 cm
ΔACH drept. aplicam Pitagora⇒CH²=AC²+AH²⇒CH²=(12√6)²+(6√3)²⇒CH²=864+108=972⇒ CH=√972=18√3
CH=18√3cm
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!