Răspuns :
Trebuie sa afla cum se descompun cele doua ecuatii(numaratorul si numitorul).
O ecuatie de forma ''ax²+bx+c''se descompune a(x-x₁)(x-x₂),unde x₁ si x₂
sunt solutiile ecuatiei...
14x²+x-3=0
Δ=1+14*4*3
Δ=169⇒√Δ=13
x₁=-1-13/28=-1/2
x₂=-1+13/28=3/7
Deci ecuatia va fi descompusa:14(x+1/2)(x-3/7)
Luam a doua ecuatie si facem la fel:
7x²+18x-9=0
Δ=324+4*9*7=324+252=576⇒√Δ=24
x₁=-18+24/14 = 6/14= 3/7
x₂=-18-24/14 = -42/14 = -3\\
Aceasta se va descompune:7(x-3/7)(x+3)
Revenind:
E(x)=14(x+1/2)(x-3/7) / 7(x-3/7)(x+3)
E(x)=2(x+1/2) / x+3
E(x)=2x+1/ x+3
x+3 / x+3 ⇒x+3/ 2x+6
x+3 /2x+1⇒x+3/ 2x+1
⇒x+3 / 5⇒ x+3 ∈D5
x+3 ∈{-5,-1,1,5}
x∈ {-8,-4,-2,2}
O ecuatie de forma ''ax²+bx+c''se descompune a(x-x₁)(x-x₂),unde x₁ si x₂
sunt solutiile ecuatiei...
14x²+x-3=0
Δ=1+14*4*3
Δ=169⇒√Δ=13
x₁=-1-13/28=-1/2
x₂=-1+13/28=3/7
Deci ecuatia va fi descompusa:14(x+1/2)(x-3/7)
Luam a doua ecuatie si facem la fel:
7x²+18x-9=0
Δ=324+4*9*7=324+252=576⇒√Δ=24
x₁=-18+24/14 = 6/14= 3/7
x₂=-18-24/14 = -42/14 = -3\\
Aceasta se va descompune:7(x-3/7)(x+3)
Revenind:
E(x)=14(x+1/2)(x-3/7) / 7(x-3/7)(x+3)
E(x)=2(x+1/2) / x+3
E(x)=2x+1/ x+3
x+3 / x+3 ⇒x+3/ 2x+6
x+3 /2x+1⇒x+3/ 2x+1
⇒x+3 / 5⇒ x+3 ∈D5
x+3 ∈{-5,-1,1,5}
x∈ {-8,-4,-2,2}
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!