Răspuns :
Caracterizarea lui Praslea
Basmul „Praslea cel voinic si merele de aur” este un basm popular, cules de PetreIspirescu si publicat in volumul „Legendele si basmele romanilor”.În centrul acţiunii basmului se află Prâslea, un personaj complex, înzestrat deautorul popular anonim atât cu trăsături omeneşti, cât şi cu însuşiri supranaturale.Din punct de vedere fizic, lui Prâslea nu i se face nici o descriere, dar se subînţelegecă, fiind personaj ce întruchipează binele, este tânăr şi frumos.Trăsătura sa dominantă, după cum se precizează încă din titlu, este voinicia, lacare se adaugă şi alte calităţi.La început , dorinţa eroului de a încerca să prindă hoţul este privită cu multăneîncredere de împărat ,din cauza tinereţii şi a lipsei de experienţă . De aceea tatăl, întâi îlrefuză , caracterizându-l în mod direct:”
Fugi d-aci nesocotitule!”,”...tocmai tu,un mucosca tine, o să izbutească
?”Prâslea este caracterizat indirect prin intermediul comportamentului, limbajului, i
ș
a relaiei cu alte personaje
ț
. În ciuda cuvintelor împăratului, Prâslea, ambiţios, păzeştemărul, dar nu înainte de a-şi face un plan cum să prindă hoţul, ceea ce sugerează isteţimeaacestuia.După ce răneşte vinovatul, pleacă împreună cu fraţii săi pe dâra de sânge lăsată deacesta, dand dovada de vointa si perseverenta.In lupta sa cu zmeii, Praslea este curajos si viteaz.El este inzestrat cu puterisupranaturale, avand o forta mai mare decat a zmeilor si putand vorbi cu animalele(cucorbul).Bun la suflet,sare în ajutorul celor aflaţi în dificultate. Le elibereaza pe cele treifete de imparat aflate sub stapanirea zmeilor si salveaza de la moarte puii de zgripsor.Pe tot parcursul desfasurarii actiunii, Praslea se dovedeste a fi corect,cinstit şigeneros.El ii iarta pe fratii sai care au vrut sa-l omoare si considera ca Dumnezeu este celcare trebuie sa le hotarasca pedeapsa.Prin trasaturile sale exceptionale, Praslea reprezinta modelul eroului pozitiv,aflat intodeauna in cautarea binelui si a dreptat răul fata de bine
.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!