👤

a^2/b^2 + b^2/c^2 + c^2/a^2= a/c+ b/a + c/b demonstrati ca a=b=c

Răspuns :

[tex] \frac{a^2}{b^2}+ \frac{b^2}{c^2} + \frac{c^2}{a^2}= \frac{a}{c}+ \frac{b}{a}+ \frac{c}{b} \\ \frac{a^4c^2 + a^2b^4 + c^4b^2}{a^2b^2c^2} = \frac{a^2b+b^2c + c^2a}{abc} \\ \frac{a^4c^2 + a^2b^4 + c^4b^2}{abc} = a^2b+b^2c + c^2a \\ \frac{a^4c^2 + a^2b^4 + c^4b^2}{abc} = \frac{abc(a^2b+b^2c + c^2a)}{abc} \\ \frac{a^4c^2 + a^2b^4 + c^4b^2}{abc} = \frac{a^3b^2c+ab^3c^2 + bc^3a^2}{abc} \\ a^4c^2 + a^2b^4 + c^4b^2 = a^3b^2c+ab^3c^2 + bc^3a^2 \\a^4c^2 + a^2b^4 + c^4b^2 - a^3b^2c-ab^3c^2 - bc^3a^2 = 0 \\ ac^2(a^3-b^3) + ba^2(b^3 - c^3) + cb^2(c^3-a^3) = 0 \\[/tex]
Pentru ca ecuatia sa aiba loc, trebuie ca fiecare din cei trei termeni sa fie 0. Astfel, ori [tex]ac^2, ba^2, cb^2[/tex] sunt 0 (caz in care a = b = c = 0 - ceea ce nu se poate, deoarece sunt numitori => caz imposibil), ori (a^3-b^3), (b^3 - c^3), (c^3-a^3) sunt egale, caz in care obligatoriu a = b = c. Sper ca ti-am fost de folos.

Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!


Ez Askings: Alte intrebari