👤

Salut! Maine dau teza si as avea nevoie de ajutor....
As avea nevoie de ajutor la argumentarea la specie asa ca puteti va rog sa imi dati o schema sau sa imi spuneti despre genul liric si genul epic...Multumesc anticipat!


Răspuns :

GENUL LIRIC
Genul liric cuprinde totalitatea operelor lirice, care au trasaturi comune, sunt scrise intotdeauna in versuri, vocea poetului din text este eul liric care exprima stari si sentimente la persoana I singular, cu ajutorilor figurilor de stil si imaginilor poetice. Speciile genului liric sunt pastelul, idila, doina si imnul.

In primul rand, textul este liric datorita prezentei eului liric, ale carui marci apar in text, verbele si pronumele la persoana I singular, dintre care se evidentiaza ..( de dat exemplu din TEXT!) – aceasta parte este specifica doar de genul liric.

In al doilea rand, poezia transmite in mod direct starile si sentimentele de melancolie/tristete/bucurie/etc ale eului liric, prin intermediul unui limbaj figurat. ( de dat cateva exemple de figuri de stil sau imagini artistice + de comentat!)

In al treilea rand, planurile poeziei sunt (de scris planurile)

De asemenea, titlul este foarte sugestiv (de comentat putin titlul, aveti la semnificatia titlului un model).

GENUL EPIC

Genul epic reprezinta totalitalea operelor scrise in proza sau in versuri, care au in comun mai multe trasaturi cum ar fi prezenta naratorului, relatarea unui sir de intamplari, puse pe seama unor personaje; textele epice au ca moduri de expunere naratiunea si dialogul.

In primul rand, opera are un narator care este marcat prin verbe si pronume la persoana a III-a (de dat exemple DIN TEXT!)  acesta trasat

In al doilea rand, textul are actiune liniara, gradata in ordinea celor cinci etape narative. (de scris etapele actiunii : SITUATIA INITIALA, CAUZA ACTIUNII, DESFASURAREA ACTIUNII, DEPASIREA MOMENTULUI DIFICIL SI SITUALTIA FINALA)

De asemenea, textul are personaje cu rol diferit in actiune. (de caracterizat personajul PRINCIPAL!)

Sper ca te-am ajutat :) Coronita?