Răspuns :
sa notam coeficientii cu literele lor obisnuite: a=2,b=-4,c=-5 si atunci ai ecuatia standard: [tex]ax^{2}+bx+c[/tex] Folosind relatiile lui Viete stim ca:
[tex]S=x1+x2=\frac{-b}{a}=\frac{4}{2}=2[/tex]
[tex]P=x1x2=\frac{c}{a}=\frac{-5}{2}[/tex]
Acum sa ne apucam sa rescriem acele ecuatii
a) [tex](x1+x2)^{3}=x1^{3}+x2^{3}+3x1^{2}x2+3x1x2^{2}\Rightarrow
x1^{3}+x2^{3}=(x1+x2)^{3}-3x1x2(x1+x2)=2^{3}+3\frac{5}{2}2=8+15=23 [/tex]
b) [tex](x1^{3}+x2^{3})*(x1+x2)=x1^{4}+x2^{4}+x1x2^{3}+x1^{3}x2\Rightarrow x1^{4}+x2^{4}=(x1^{3}+x2^{3})*(x1+x2)-x1x2(x1^{2}+x2^{2})=23*2+\frac{5}{2}*(x1^{2}+x2^{2})[/tex]
Hai sa vedem cat face si ultimul termen
[tex](x1+x2)^{2}=x1^{2}+x2^{2}+2x1x2\Rightarrow x1^{2}+x2^{2}=(x1+x2)^{2}-2x1x2=2^{2}+\frac{5}{2}2=4+5=9[/tex]
Atunci:[tex]x1^{4}+x2^{4}=46+\frac{5}{2}9=46+\frac{45}{2}=68.5[/tex]
c) [tex](x1^{3}+x2^{3})^{2}=x1^{6}+x2^{6}+2x1^{3}x2^{3}\Rightarrow x1^{6}+x2^{6}=(x1^{3}+x2^{3})^{2}-2(x1x2)^{3}=23^{2}+2\frac{125}{8}=529+\frac{125}{4}=529+31.25=560/25 [/tex]
d) [tex]\frac{1}{x1-2}+\frac{1}{x2-2}=\frac{x2-2+x1-2}{(x1-2)(x2-2)}=\frac{x1+x2-4}{x1x2-2(x1+x2)+4}=\frac{2-4}{-\frac{5}{2}-2*2+4}=\frac{4}{5}[/tex]
[tex]S=x1+x2=\frac{-b}{a}=\frac{4}{2}=2[/tex]
[tex]P=x1x2=\frac{c}{a}=\frac{-5}{2}[/tex]
Acum sa ne apucam sa rescriem acele ecuatii
a) [tex](x1+x2)^{3}=x1^{3}+x2^{3}+3x1^{2}x2+3x1x2^{2}\Rightarrow
x1^{3}+x2^{3}=(x1+x2)^{3}-3x1x2(x1+x2)=2^{3}+3\frac{5}{2}2=8+15=23 [/tex]
b) [tex](x1^{3}+x2^{3})*(x1+x2)=x1^{4}+x2^{4}+x1x2^{3}+x1^{3}x2\Rightarrow x1^{4}+x2^{4}=(x1^{3}+x2^{3})*(x1+x2)-x1x2(x1^{2}+x2^{2})=23*2+\frac{5}{2}*(x1^{2}+x2^{2})[/tex]
Hai sa vedem cat face si ultimul termen
[tex](x1+x2)^{2}=x1^{2}+x2^{2}+2x1x2\Rightarrow x1^{2}+x2^{2}=(x1+x2)^{2}-2x1x2=2^{2}+\frac{5}{2}2=4+5=9[/tex]
Atunci:[tex]x1^{4}+x2^{4}=46+\frac{5}{2}9=46+\frac{45}{2}=68.5[/tex]
c) [tex](x1^{3}+x2^{3})^{2}=x1^{6}+x2^{6}+2x1^{3}x2^{3}\Rightarrow x1^{6}+x2^{6}=(x1^{3}+x2^{3})^{2}-2(x1x2)^{3}=23^{2}+2\frac{125}{8}=529+\frac{125}{4}=529+31.25=560/25 [/tex]
d) [tex]\frac{1}{x1-2}+\frac{1}{x2-2}=\frac{x2-2+x1-2}{(x1-2)(x2-2)}=\frac{x1+x2-4}{x1x2-2(x1+x2)+4}=\frac{2-4}{-\frac{5}{2}-2*2+4}=\frac{4}{5}[/tex]
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!