Răspuns :
In evul mediu Tarile Romane s-au aflat in prima linie a luptei antiotomane. Au reusit sa-si pastreze fiinta statala si independenta chiar daca au platit tribut. In lupta cu otomani au aplicat tactica pamantului parjolit. Uneori chiar si pentru puterile crestine vecine au devenit un obiect de disputa. Cu toate aceste s-au aparat si nu au fost trensformate in pasalac. Domnii romani dela Mircea cel Batran la Mihai Viteazul au obtinu victorii importante. Stefan cel Mare primeste aprecierea papalitatii. Iancu de Hunedoare ajunge pt. o perioada si guvernator la Ungariei datorita succeselor sale militare. Mihai Viteazul realizeaza prima unire politica a Tarilor Romane. Acest lucru nu este pe placul marilor puteri care vor face tot posibilul ca aceasta se se destrame.
Tarile romane au jucat un rol foarte important in istoria Europei si a Balcanilor in evul mediu. In primii ani de existenta statala, romanii au limitat expansiunea catolicismului atat de origine poloneza cat si cel de origine ungara in spatiul romanesc. Totusi cel mai mare rol l a avut in lupta dintre crerstini si musulmani. Astfel, initial au oprit si limitat viteza ofensivei otomane de cucerire a Europei. Deseori, domnitorii romani au facut scurte incursiuni la sud de Dunare pentru a crea pagube materiale turcilor. Un alt rol al romanilor a mai fost si acela de a acorda adapost crestinilor care fugeau din calea turcilor, multi greci, bulgari, albanezi, sarbi si au gasit pe teritoriul romanesc o a 2 a casa. In vremea inaspririi dominatiei otomane, domnitorii romani vor incepe sa faca donatii catre sfintele locasuri ortodoxe din Grecia, Siria si muntele Sinai din Egipt. Astfel, romanii au imbogatit averile acelor calugari. In ansamblu, observam ca Romania ocupà un rol foarte important nu doar in Balcani.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!