Răspuns :
ELEMENTE DE PROZODIE - VERS, STROFĂ, ACCENT, RIMĂ, RITM, MASURĂ
Prozodia = parte a poeticii care se ocupa cu studiul versificatiei. Urmareste componenta versurilor din punct de vedere al numarului silabelor, al cantitatii & 424g62e #351;i calitatii vocalelor din acestea, al gruparii lor în unitati ritmice.
Versul (lat. "versus" = întorsatura) = unitatea de baza a prozodiei. Un grup de cuvinte cadentate dupa anumite reguli, formând împreuna o unitate metrica, un rând al unei poezii.
În a doua jumatate a sec. XVII (de când dateaza cele mai vechi scrieri românesti în versuri - poemul "Viiata lumii", de Miron Costin si "Psaltirea în versuri" a lui Dosoftei se foloseau mai multe cuvinte stih (din gr. "stihos" = sir, rând): Varlaam: "Stihuri la stema Moldovei".
Miron Costin scrie un mic tratat de prozodie, cel dintâi din literatura noastra, care se numeste "Întelesul stihurilor cum trebuieste sa sa citeasca".
Poezia (gr. "poitis" = creatie) = este alcatuita, în mod obisnuit, din mai multe versuri, de obicei grupate într-o strofa.
Emistihul = una dintre cele doua jumatati de vers, separate prin cezura (pauza de la jumatatea versului). "Sara pe deal // buciumul suna cu jale".
Strofa = un ansamblu unitar într-o poezie format dintr-unul sau mai multe versuri, în general despartita printr-un spatiu grafic de alte unitati de acelasi fel.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!