Răspuns :
Balada este o specie a genului epic in versuri, in care se proiecteaza o intamplare eroica – legendara, istorica sau mitica – cu note fantastice, unde participa un numar restrains de personaje.
Dupa parerea mea variant publicata de Vasile Alecsandri a textului “ Miorita ” apartine specie baladei populare reliefand tema, conceptia filozofica populara asupra mortii si a vietii, asupra rostului omului in lume
Un prim argument il constituie firul epic liniar al baladei din care lipseste deznodamantul. Expozitiunea este fixat in motivul complotului ipotetic. Lacul este metaphoric sugerat de cele 2 metafore representative Mioritei, “ Pe un picior de plai/ Pe o gura de rai ”.In acest spatiu de o frumusete nepamanteasca, de basm si duc viata 3 ciobanei, ce coboara la iernat cu turmele lor de miei. Intriga consta in hotararea ciobanului ugurean si vrancean de a-l omori “ pe l-apus de soare ” pe ciobanul moldovean din cauza invidiei. Apusul de soare are o dubla semnificatie, e langa momentul de sfarsit de zi, sugereaza si sfarsitul premature al baciului moldovean,. Motivul mioritei nazdravane sic el al testamentului sunt inglobate in desfasurarea actiunii. Comportamentul oitei denota presimtirea acesteia ca stapanul sau va muri. La auzul spuselor mioarei, ciobanasul dezvalui un testament strabatut de un profund lirism, in care protagonistul priveste moartea cu senincatate ca pe o nunta, fapt sustinut de alegoria moarte/nunta. Pastorul nu considera moartea un sfarsit ci mai degraba contopirea finite omenesti cu natura. Motivul maicutei este inclus in punctul culminant, eroul voind ca mioara sa-I ascunda maicutei sale ca la “ nunta ” lui a cazut o stea , lucru care in folclorul romanesc semnifica moartea.
Al doilea argument este dat de caracterul popular al textului “ Miorita ” circulate in peste 1000 de variante , vrianta data fiind aleasa de Vasile Alecsandri din Muntii Vrancei. Acest aspect contureaza caracterul colectiv, anonim si oral al baladei. In plus, ea este interpretata in mai multe forme: colind, cantec lyric, bocet sau cantec batranesc, prin care se sutine sincretismul. Caracterul traditional se releva prin simplitatea limbajului si formei. Autorii anonimi folosesc termini regionali (“ ortoman ”, “ bucalaie ”). La nivelul versificatiei se observa organizarea pe versuri nedistribuite, strofe cu ritm trohaic, masura scurta de 5-6 silabe si rima predominanta imperecheata. Toate aceste aspect converg spre optimismul baciuluimoldovean si curgerea melodioasa a vietii.
In concluzie, prin argumentele prezentate putem spune ca texul “ Miorita ” de Vasile Alecsandri este incadrat in specia baladei
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!