Răspuns :
Invierea si Inaltarea Domnului incununarea a operei de Rascumparare
Moartea si invierea ! Iata pragurile care cutremura existenta fapturii omenesti. Si sunt cutremuratoare pentru ca ele regleaza aparitia "ex nihilo" a existentei noastre, sau, invers, indicatia unei intoarceri la nimic a existentei noastre trupesti.
Dar daca pentru crestin moartea apare cutremuratoare si totusi fireasca in masura in care e obligatorie, in schimb, moartea Celui "in care salasluieste trupeste toata Dumnezeirea" (Col. II, 9) nu mai este usor de acceptat. Ea poate fi inteleasa insa o data cu premisele oricarei credinte crestine : Dumnezeu a voit sa moara pe cruce Omul-Iisus, ca in El sa moara toata natura adamica a omenescului; tot ce a participat odata la pacat in Adam, a participat acum la omorarea pacatului pe Cuce, partas facandu-se si Invierii. Numai ca Mantuitorul a inviat in acelasi trup lasat cu trei zile inainte in mormant si regasit neschimbat, iar ceilalti vor invia in trupurile readunate de Dumnezeu, intr-o stare de nestricaciune, proprie vesniciei.
Invierea cu trupul a Domnului nostru Iisus Hristos inseamna doar intoarcerea, dupa biruinta asupra iadului, a sufletului omenesc purtat de dumnezeiasca persoana a Logosului: intoarcerea intr-un trup pastrat nealterat prin permanenta Dumnezeirii unite in chip nedespartit de toate elementele complexului psiho-somatic al lui Iisus, Durnnezeu-Omul.
Dar, inca in mormant fiind cu trupul, Dumnezeu-Cuvantul a dezlantuit asupra iadului valurile de lumina ale deplinei iertari divine, ridicand din conditia de umbra a "locuintei mortilor" toate sufletele dreptilor care-si asteptau de veacuri Stapanul, asa cum cantaBiserica noastra: "Sufletul Tau cel indumnezeit, Mantuitorule, vistieriile iadului pradapdu-le, sufletele cele din veac impreuna le-ai inviat, iar trupul cel purtator de viata, tuturor nestricaciune a izvorat".
Incercand o schematizare a rascumpararii, s-ar putea sublinia ca Mantuitorul, prinmoartea si invierea Sa :
- dezleaga, real si istoric, sufletele dreptilor - "celor ferecati in Veac" - facand astfel o prima judecata, o arvuna a celei universale, si le ridica in raiul "provizoriu" care va fi intarit si desavarsit dupa "sfarsitul" lumii si dupa restabilirea ei in conditiile indumnezeirii prin har ; - inviaza in trup real firea noastra, a umanitatii integrale, ridicand la inaltimi nebanuite firea omeneasca cea cazuta; si prin ridicarea omului la rangul pierdut, de stapan al tuturor stihiilor lumii, aducand si o valoare cosmica de reinviere si reconsolidare a lumii;
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Religie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!