Răspuns :
m(∡BAC)=120° ⇒ m(∡ABC)=m(∡ACB)=(180°-120°)/2=30°
AB=AC
BM=AM
MN_I_BC
a)
m(∡MAD)=180°-120°=60°
m(∡BMN)=90°-30°=60° rezulta ca m(∡ADM)=180°-60°-60°=60° deci triunghiul ADM este echilateral deci DM=AD=AM =AB/2
dar AB=AC ⇒AD=AC/2 ⇒AC=2AD deci CD=AD+AC=3AD
b)DM=BM ⇒ triunghiul BMD isoscel
m(∡BMD)=180°-m(∡BMN)=180°-60°=120° ⇒
m(∡MDB)=m(∡MBD)=(180°-120°)/2=60°/2=30°
m(∡BDA)=m(∡BDM)+m(∡ADM)=30°+60°=90°
c)triunghiul BDE este echilateral deoarece
m(∡DBE)=m(∡BED)=m(∡BDE)=60° ⇒ BD=DE=BE
triunghiul DEC este isoscel deoarece m(∡EDC)=m(∡ECD)=30° rezulta DE=EC dar DE=BE ⇒[BE]=[EC]
d)
in triunghiul BDE
BM bisectoarea unghiului DBE
DM bisectoarea unghiului BDE
M devine punctul de intersectie al bisectoarelor deci si EM este bisectoarea unghiului DEB ⇒ m(∡MEB)=60°/2=30°
m(∡BCD)=30° ⇒ ∡MEB si∡BCDunghiuri corespondente)
⇒EM II AC
AB=AC
BM=AM
MN_I_BC
a)
m(∡MAD)=180°-120°=60°
m(∡BMN)=90°-30°=60° rezulta ca m(∡ADM)=180°-60°-60°=60° deci triunghiul ADM este echilateral deci DM=AD=AM =AB/2
dar AB=AC ⇒AD=AC/2 ⇒AC=2AD deci CD=AD+AC=3AD
b)DM=BM ⇒ triunghiul BMD isoscel
m(∡BMD)=180°-m(∡BMN)=180°-60°=120° ⇒
m(∡MDB)=m(∡MBD)=(180°-120°)/2=60°/2=30°
m(∡BDA)=m(∡BDM)+m(∡ADM)=30°+60°=90°
c)triunghiul BDE este echilateral deoarece
m(∡DBE)=m(∡BED)=m(∡BDE)=60° ⇒ BD=DE=BE
triunghiul DEC este isoscel deoarece m(∡EDC)=m(∡ECD)=30° rezulta DE=EC dar DE=BE ⇒[BE]=[EC]
d)
in triunghiul BDE
BM bisectoarea unghiului DBE
DM bisectoarea unghiului BDE
M devine punctul de intersectie al bisectoarelor deci si EM este bisectoarea unghiului DEB ⇒ m(∡MEB)=60°/2=30°
m(∡BCD)=30° ⇒ ∡MEB si∡BCDunghiuri corespondente)
⇒EM II AC
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!