👤

La margine dinspre miazanoapte a orasului , pe malul iazului , e o gradina frumoasa in care sunt patru cladiri mari . Restul gradinii e numai tufisuri
dese de lemn cainesc [..] Sub mal , e iazul umbrit de salcii , mai departe , valea a ialomitei , iar mai in fun d , topita in aburi albastrii , taota coama muntilor de la piatra craiului . (I.Al.Bratescu-Voinesti , Nicusor)


4. Precizeaza cazul primelor doua adjective propriu-zis din text , care indeplinesc functia sintactica de atribute adjectivale .
5. construieste doua enunturi in care adjectivul dese sa fie , pe rand , in cazurile acuzativ si genitiv . Scrie apoi functia sintactica in fiecare din cele doua enunturi.


Răspuns :

,, La margine dinspre miazanoapte a orasului , pe malul iazului , e o gradina frumoasa in care sunt patru cladiri mari . Restul gradinii e numai tufisuri dese de lemn cainesc [..] Sub mal , e iazul umbrit de salcii , mai departe , valea a ialomitei , iar mai in fun d , topita in aburi albastrii , taota coama muntilor de la piatra craiului . "(I.Al.Bratescu-Voinesti , Nicusor)
4. frumoasă = adj. propriu-zis;
 
    mari         = adj. propriu.zis.

5.Soarele trece peste pădurile dese.
 dese = adj.se acordă în gen, nr. şi caz cu subst.,, pădurile"( F/ pl./ Ac)
              f. atr. adj.;
 
   Deasupra florilor dese sunt multe albine.
dese = adj.se acordă în gen, nr. şi caz cu subst.,, pădurile"( F/ pl./ G)
            f. atr. adj.;