Răspuns :
Putem calcula aria triunghiului in doua moduri
Prima data, putem calcula aria lui AEB scazand din aria dreptunghiului ariile celorlalte triunghiuri formate
[tex]A_{ABCD}=A_{ADE}+A_{AEB}+A_{BEC}[/tex]
triunghiurile ADE si BEC sunt triunghiuri dreptunghice, deci putem calcula ariile lor drept produsul catetelor pe 2
[tex]A_{ADE}=\frac{AD*DE}{2}[/tex]
[tex]A_{BEC}=\frac{BC*CE}{2}[/tex]
Dar stim din dreptunghi faptul ca AD=BC=21 si AB=CD=28, si E este mijlocul lui DC, atunci DE=CE=14
DIn relatiile de pana acum rezulta ca
[tex]A_{ADE}=A_{BEC}[/tex]
Putem afla atunci aria lui AEB
[tex]A_{ABCD}=A_{ADE}+A_{AEB}+A_{ADE}\Rightarrow A_{AEB}=A_{ABCD}-2*A_{ADE}=AD*CD-2\frac{AD*DE}{2}=AD*CD-AD*DE=AD(CD-DE)=21(28-14)=21*14[/tex]
Aria lui AEB poate fi scrisa drept produsul laturilor si sinusului dintre ele pe 2
[tex]A_{AEB}=\frac{AE*EB*\sin{AEB}}{2}=21*14[/tex]
AE si EB sunt ipotenuzele celor doua triunghiuri dreptunghice deci le putem folosi teorema lui Pitagora
[tex]AE^{2}=AD^{2}+DE^{2}[/tex]
[tex]EB^{2}=BC^{2}+CE^{2}[/tex]
Stim ca AD=BC si DE=CE din relatiile anterioare, atunci
AE=EB adica
[tex]AE*EB=AE^{2}=AD^{2}+DE^{2}=21^{2}+14^{2}=441+196=637[/tex]
Inlocuim in formula de mai sus
[tex]A_{AEB}=\frac{637*\sin{AEB}}{2}=21*14\Rightarrow \sin{AEB}=\frac{21*14*2}{637}=\frac{12}{13}[/tex]
Prima data, putem calcula aria lui AEB scazand din aria dreptunghiului ariile celorlalte triunghiuri formate
[tex]A_{ABCD}=A_{ADE}+A_{AEB}+A_{BEC}[/tex]
triunghiurile ADE si BEC sunt triunghiuri dreptunghice, deci putem calcula ariile lor drept produsul catetelor pe 2
[tex]A_{ADE}=\frac{AD*DE}{2}[/tex]
[tex]A_{BEC}=\frac{BC*CE}{2}[/tex]
Dar stim din dreptunghi faptul ca AD=BC=21 si AB=CD=28, si E este mijlocul lui DC, atunci DE=CE=14
DIn relatiile de pana acum rezulta ca
[tex]A_{ADE}=A_{BEC}[/tex]
Putem afla atunci aria lui AEB
[tex]A_{ABCD}=A_{ADE}+A_{AEB}+A_{ADE}\Rightarrow A_{AEB}=A_{ABCD}-2*A_{ADE}=AD*CD-2\frac{AD*DE}{2}=AD*CD-AD*DE=AD(CD-DE)=21(28-14)=21*14[/tex]
Aria lui AEB poate fi scrisa drept produsul laturilor si sinusului dintre ele pe 2
[tex]A_{AEB}=\frac{AE*EB*\sin{AEB}}{2}=21*14[/tex]
AE si EB sunt ipotenuzele celor doua triunghiuri dreptunghice deci le putem folosi teorema lui Pitagora
[tex]AE^{2}=AD^{2}+DE^{2}[/tex]
[tex]EB^{2}=BC^{2}+CE^{2}[/tex]
Stim ca AD=BC si DE=CE din relatiile anterioare, atunci
AE=EB adica
[tex]AE*EB=AE^{2}=AD^{2}+DE^{2}=21^{2}+14^{2}=441+196=637[/tex]
Inlocuim in formula de mai sus
[tex]A_{AEB}=\frac{637*\sin{AEB}}{2}=21*14\Rightarrow \sin{AEB}=\frac{21*14*2}{637}=\frac{12}{13}[/tex]
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!