👤

Modele de semnificatia unui titlu

Răspuns :

Textul trebuie sa aiba structura specifica textului argumentativ si anume: O ipoteza, doua argumente si o concluzie. 

In ipoteza trebuie sa ai o structura de genul "In opinia mea, ...". Aici trebuie sa spui daca titlul este sugestiv/denotativ (daca anticipa tema textului) sau conotativ (nu anticipa tema textului, nu prea ale legatura). Apoi trebuie formulat ceva legat de titlu, un lucru care il leaga de text. Un exemplu "In opinia mea, titlul poeziei "Tunetul" este denotativ, tunetul fiind un element definitorii al furtunii care este descrisa in text".

In argumente trebuie sa iti sustii opinia. Scrii de figuri de stil si le comentezi (lucrul principal). Te legi de eul liric, ipostaza in care este gasit. Spui de tema textului, si mai comentezi mesajul. De altfel, poti sa spui si de faptul ca exista cuvinte din campul lexico-semantic al tunetului. Asta la liric. La epic spui ca anticipeaza povestirea, faci un rezumat, interpretezi naratiunea, caracterizezi personajele, spui de modul de expunere, mai comentezi mesajul. In general nu prea se da titlu la epic. Foloseste "In primul rand," si "In al doilea rand,"

Concluzia trebuie sa fie ipoteza reformulata. Formula pe care o folosesc adesea este "In concluzie, titlul anticipeaza / nu anticipeaza descrierea / actiunea din text.".
Nu uita de virgulele de la sfarsitul structurilor specifice ( "In al doilea rand,").
Titlul este o cheie ce deschide cititorului poarta catre intelegerea textului.
Din punct de vedere structural este analitic sau sintetic el fiind compus din ....
La nivel stilistic el formeaza o ....