Răspuns :
Prima data ridici toata ecuatia la puterea a 3-a. Ridicand toata ecuatia la puterea a 3-a iti dispare radicalul de ordin 3 iar ecuatia va deveni : [tex] x^{2} - x - 3 = -1 [/tex]. Iar acum ai de rezolvat o ecuatie de gradul 2:
[tex] x^{2} - x - 3 = -1 =\ \textgreater \ x^2 - x - 3 + 1 = 0 =\ \textgreater \ x^2 - x - 2 = 0 D=b^2-4ac = (-1)^2 - 4 *1 * (-2) = 1 + 8 = 9 x_{1} = \frac{-b + \sqrt{D} }{2a} = \frac{1 + \sqrt{9} }{2} = \frac{1 + 3}{2} = \frac{4}{2} = 2 x_{2} = \frac{-b - \sqrt{D} }{2a} = \frac{1 - \sqrt{9} }{2} = \frac{1 - 3}{2} = \frac{-2}{2} = -1[/tex]
[tex] x^{2} - x - 3 = -1 =\ \textgreater \ x^2 - x - 3 + 1 = 0 =\ \textgreater \ x^2 - x - 2 = 0 D=b^2-4ac = (-1)^2 - 4 *1 * (-2) = 1 + 8 = 9 x_{1} = \frac{-b + \sqrt{D} }{2a} = \frac{1 + \sqrt{9} }{2} = \frac{1 + 3}{2} = \frac{4}{2} = 2 x_{2} = \frac{-b - \sqrt{D} }{2a} = \frac{1 - \sqrt{9} }{2} = \frac{1 - 3}{2} = \frac{-2}{2} = -1[/tex]
∛(x²-x-3)= -1 | ( )³
x²-x-3 = - 1
x(x-1) = 3-1
x(x-1) = 2 adica produsul a 2 numere consecutive este +2
↓
pt.x₁=-1 ⇒x-1= -2 adica: x₂=-1
pt. x₁=+2 x-1=+1 adica: x₂= 2
x²-x-3 = - 1
x(x-1) = 3-1
x(x-1) = 2 adica produsul a 2 numere consecutive este +2
↓
pt.x₁=-1 ⇒x-1= -2 adica: x₂=-1
pt. x₁=+2 x-1=+1 adica: x₂= 2
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!