Răspuns :
x²+x-1=0
Δ=1+4
Δ=5
x₁=(-1-√5)/2
x₂=(-1+√5)/2
x₁/x₂=(-1-√5)/2:(-1+√5)/2
x₁/x₂=(-1-√5)/(-1+√5)
x₂/x₁=(-1+√5)/2:(-1-√5)/2
x₂/x₁=(-1+√5)/(-1-√5)
x₁/x₂+x₂/x₁=(-1-√5)/(-1+√5)+(-1+√5)/(-1-√5)
Se aduce la numitor comun si avem
x₁/x₂+x₂/x₁=[(-1-√5)(-1-√5)+(-1+√5)(-1+√5)]/(1-5)
x₁/x₂+x₂/x₁=(1+5+1+5)/(-4)
x₁/x₂+x₂/x₁=12/(-4)
x₁/x₂+x₂/x₁=(-3) ∈Z
Δ=1+4
Δ=5
x₁=(-1-√5)/2
x₂=(-1+√5)/2
x₁/x₂=(-1-√5)/2:(-1+√5)/2
x₁/x₂=(-1-√5)/(-1+√5)
x₂/x₁=(-1+√5)/2:(-1-√5)/2
x₂/x₁=(-1+√5)/(-1-√5)
x₁/x₂+x₂/x₁=(-1-√5)/(-1+√5)+(-1+√5)/(-1-√5)
Se aduce la numitor comun si avem
x₁/x₂+x₂/x₁=[(-1-√5)(-1-√5)+(-1+√5)(-1+√5)]/(1-5)
x₁/x₂+x₂/x₁=(1+5+1+5)/(-4)
x₁/x₂+x₂/x₁=12/(-4)
x₁/x₂+x₂/x₁=(-3) ∈Z
x²+x-1=0 ; e o ecuatie de gradul 2.
Daca folosim relatiile lui Viete:
S= -b/a
P=c/a
S=-b/a => -1/1= -1
P= -1
x1/x2+x2/x1
Aducem la num. comun:
x1²+x2² /x1x2= S²-2P/ P= 1+2/ -1 = 3/-1 =-3/1
-3∈Z
Daca folosim relatiile lui Viete:
S= -b/a
P=c/a
S=-b/a => -1/1= -1
P= -1
x1/x2+x2/x1
Aducem la num. comun:
x1²+x2² /x1x2= S²-2P/ P= 1+2/ -1 = 3/-1 =-3/1
-3∈Z
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!